27 oktober 2016

Basis roombotercake


Lang heb ik geprobeerd gezonde cake te bakken. Maar het werd toch nooit een echte cake... of te droog, of niet zoet genoeg of te kruimelig..Ik probeerde verschillende soorten meel, verschillende soorten suiker of andere zoetmiddelen... maar het werd niet zoals het was. 


Dus besloot ik het los te laten... Cake mocht gewoon weer cake zijn... Met suiker, bloem en boter. Heerlijk! Als we "zondigen" doen we het goed en moet het echt lekker zijn! In het weekend eten we vaak wat lekkers bij de koffie. En ik heb de cakes weer helemaal ontdekt. Deze cake is tegenwoordig mijn basis cake. Ik hou niet van standaard.... en dus maak ik iedere keer weer een andere variant. Daarom geef ik jullie vandaag deze basis. De komende weken zullen jullie verschillende varianten voorbij zien komen waarbij je deze basiscake omtovert tot een geweldige "cake/taart".


Recept Basis roombotercake

200 gram roomboter  (op kamertemperatuur ) 
200 gram suiker
200 gram bloem
4 eieren
8 gram bakpoeder
snuf zout

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een cakevorm in of bekleed hem met bakpapier.
Doe de boter met de suiker in een kom en mix deze romig in 3-5 minuten. 
Voeg terwijl je doormixt een voor een de eieren toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei opgenomen is. 
Daarna voeg je in 3 delen het bloem, bakpoeder en het zout toe. 
Mix het gehele mengsel in 5 minuten licht en luchtig. 


Verdeel het beslag over de cakevorm. 
Bak de cake in het midden van de oven gaar in 60 minuten. 
Een cake is gaar als je er met een sate prikker in prikt en deze er schoon uitkomt. 
Laat de cake afkoelen op een rooster. Cake laat zich ook goed invriezen dus je kan er gerust 2 tegelijk bakken, scheelt stroom en werk. Wil je er wat bijzonders mee doen? Doe dat dan als hij weer ontdooid is. 


Wat is jullie favoriete cake? 
Of eet je hem het liefst neutraal met een toef slagroom?


8 opmerkingen:

 1. Ook erg lekker is de roomboter vervangen door volle yoghurt. Daar wordt de cake ietsje gezonder door ;-) en het is fris van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En hoeveel yoghurt dan?
   Alvast bedankt, Lieneke

   Verwijderen
  2. Je kunt de roomboter zo vervangen door yoghurt, dus 200 gr.

   Verwijderen
 2. Ja heerlijk he! Ik heb de cakes ook weer helemaal ontdekt! Ik gebruik altijd zelfrijzend bakmeel i.p.v. bakpoeder en bloem, maar dat komt op hetzelfde neer. Nog bedankt voor de tip om pindakaas bij de pindakoeken toe te voegen. Ik heb naar je verwezen in mijn blogpost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat je hem ook weer ontdekt heb. Ik heb geen zelfrijzend bakmeel in huis ;)..Graag gedaan die tip hoor... en dank je wel!

   Verwijderen
 3. Iedereen heeft het altijd over dat roomboter zo ongezond is. Dat is iets wat vanuit vroeger gezegd werd. Maar dat is het niet. Roomboter is juist heel erg gezond! Ik gebruik het voor alles. Suiker idee juist in fit recept de boosdoener. Dus die yoghurt maakt het echt niet gezonder. Gebruik opvolger suiker honing. Dan is je cake Veel gezonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iedereen heeft het altijd over dat roomboter zo ongezond is. Dat is iets wat vanuit vroeger gezegd werd. Maar dat is het niet. Roomboter is juist heel erg gezond! Ik gebruik het voor alles. Suiker idee juist in fit recept de boosdoener. Dus die yoghurt maakt het echt niet gezonder. Gebruik opvolger suiker honing. Dan is je cake Veel gezonder

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt de boter ook vervangen door monchou of verse kaas (huismerk). Het is dan ook heerlijk smeuïg en iets minder calorieën dan boter. Je beslag is dan wel iets natter en daardoor moet het een paar minuten langer in de oven

  BeantwoordenVerwijderen