8 november 2016

Foo Yong Hai

Nog een gerecht wat wij geregeld bij de chinees halen. De jongens zijn dol op dit Chinese ei gerecht. Zoiets mag dan niet ontbreken op een China buffet.. Eigenlijk best makkelijk te maken. 


Ook voor dit recept heb ik een mix gemaakt van meerdere andere recepten. Ook in dit recept gaat suiker en tomatenketchup... Heb je daar moeite mee dan zou je andere zoetmiddelen kunnen gebruiken, blijft dan wel goed proeven. 


Recept Foo Yong Hai

30 eieren (ja je leest het goed... haha... ;)...)
100 gram champignons
blikje bamboescheuten
75 gram wortel julienne 
1 rode paprika
1 prei
100 gram tauge

saus:
1,5 ui
1 teen knoflook
blik gepelde tomaten
600 ml water
600 ml tomatenketchup
60 gram suiker
85 gram witte wijn azijn
1/2 theelepels sesamolie
1/2 eetlepel ketjap
maizena (ik had 2 eetlepels nodig)

Begin met het maken van de saus. 
Snipper de ui en de knoflook heel erg fijn.


Verhit wat olie in een pan.
Fruit daarin heel langzaam de uien en knoflook. 
Vis de gepelde tomaten uit het blik, knijp deze iets uit en hak ze in grove stukken. 


Bak deze ook even mee bij de tomaten. 
Voeg dan het water, de tomatenketchup en het vocht van de gepelde tomaten toe. 


Laat dit geheel 15 minuten zachtjes pruttelen. 
Zeef dan de saus en druk zoveel mogelijk vocht uit de overgebleven ingredienten. 


Breng de saus weer aan de kook en zet hem zachtjes. 
Voeg dan de azijn, suiker, sesamolie en ketjap toe. 
Roer goed zodat de suiker oplost. 
Verdik de saus tot een lobbige saus door maizena met wat water te mengen en goed door de saus te roeren. 
Proef de saus goed, hij moet zoet en zuur tegelijk zijn. 
Durf gerust nog wat suiker of azijn toe te voegen.

Ga dan verder met het "omelet"... 
Snijd de prei in smalle ringen, de champignons in dunne plakjes en de paprika in hele smalle reepjes. 
Doe dit in een grote schaal.


Breek in een andere schaal alle eieren en kluts deze goed. 
Meng vervolgens de groentes goed met het ei. 


Verhit ondertussen in een koekenpan wat olijfolie. 
Schep steeds 2 of 3 grote soeplepels van het ei mengsel in de pan. 
Verdeel het eimengsel zo over de pan dat overal evenveel vulling zit. 


Bak de onderkant goudbruin en draai dan het omelet. 
Deze zal in stukken breken, maar dat is juist de bedoeling. 



Laat de andere kant goed stollen. 
Schep het ei in de pan waarin je de saus warm houdt. 


Herhaal dit net zo lang tot je ei mengsel op is.
Serveer dit gerecht met nasi, witte rijst of bami....


Ik maakte natuurlijk heel veel voor een buffet. Wil je minder maken, halveer dan het gerecht. De volgende dag als lunch mee naar je werk is namelijk ook erg lekker. En stiekem eet je van zulke gerechten altijd meer dan van een prakkie met boerenkool... OF ben ik daar de enige in ;)



5 opmerkingen:

  1. Ik houd ook heel erg van een prakkie boerenkool, maar dit lijkt me ook een héérlijk buffet! Ik hou het in gedachten, voor als we familie of vrienden te eten krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet het natuurlijk niet zo goed, want dit was voor met een buffet dus is het lastig inschatten. Ik zou zeggen als je het voor een gezin zou maken. In ons geval 2 kids en 2 volwassenen, zou ik 10-12 eieren gebruiken. Maar dat is echt even gokken. Zou het ook voor mij zijn ;)
    Groetjes Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit ziet er erg lekker uit, dank je voor het delen van je recept!

    Fijne avond,
    lieve groet van Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er weer heerlijk uit, binnenkort ook maar eens maken.
    GElijk maar even gepind.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen