14 december 2016

Rollade met Portsaus, gebakken appeltjes en rode kool... kerst@2016

Voor het kerstmenu maakte ik een rollade klaar. Vlees wat makkelijk te bereiden is en je ook goed van tevoren kan doen. Aangezien de meeste mensen met de feestdagen met elkaar eten is zo'n groot stuk vlees voordeliger en makkelijker. 


De rollade is echt een geweldige combinatie met de portsaus die vorige week voorbij kwam! Samen met wat rode kool en stoofpeertjes is het echt een heerlijk en winters gerecht geworden. Serveer er bv de aardappel wedges bij en je diner voor kerst is klaar!


In deze blog geef ik alleen het recept voor de rollade, de andere gerechten zal ik hieronder links naar zetten. Dan kan je alle losse componenten van dit complete gerecht maken!
(onder het weckverhaal van de stoofperen staat mijn recept)


Recept Rollade met Portsaus, gebakken appeltjes en rode kool
4-6 personen afhankelijk van het gewicht van je rollade

1 filetrollade 
bakje champignons
2 appels
3 eetlepels geschaafde amandelen
peper en zout
olijfolie
boter

Verder om het gerecht compleet te maken zoals al eerder genoemd, portsaus, rode kool, wedges en stoofpeertjes. 

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verwarm een pan met daarin een royale scheut olijfolie. 
Bak hierin de rollade rondom goudbruin in 5 minuten. 



Zet je pan in de oven of als je geen ovenbestendige pan hebt, leg het vlees dan in een ovenschaal en schenk het bakvet er ook bij. 
Een rollade bak je 10 minuten per 100 gram, maar maximaal 70 minuten.
Dus als je een rollade van 600 gram hebt, mag hij 60 minuten de oven in. 

De mijne was zwaarder dan 700 gram en ging dus de maximale tijd in de oven. 
Ondertussen roosterde ik in een droge koekenpan de geschaafde amandelen. 
Zet deze apart. 
Was de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd de appeltjes in smalle partjes. 
Verwarm wat boter in een koekenpan en bak daarin de appeltjes goudbruin en wat zachter. 
Doe dit vlak voor dat het vlees klaar is zodat de appeltjes nog gaar zijn.
Laat het vlees als het gaar is nog 5 minuten in aluminium folie rusten. 
Snijd het vlees in niet al te dikke plakken.


Je kan kiezen hoe je het wil serveren. 

Optie 1 is, de rollade snijden, de plakken op een mooi bord leggen, daarover heen de portsaus, eromheen de gebakken appeltjes en de gebakken champignons en bestrooi het geheel met de geschaafde amandelen. Dan serveer je de rode kool, stoofpeertjes en de wedges apart in andere schalen/pannen. 

Optie 2 is, alle borden opmaken, persoonlijk heb ik wel voorkeur voor deze optie.Vooral omdat luxer meer restaurant-achtig overkomt en ja daar hou ik zeker met de feestdagen van! 


Schep wat rode kool op een bord, leg daarop de gebakken appeltjes, daar schuin op leg je 3 plakken van de rollade. De stoofpeertjes leg je ook op het bord. Laat wat saus over het vlees lopen. Verdeel daaroverheen de champignons en bestrooi met het amandelschaafsel. De wedges deed ik in een apart mandje op het bord erbij, je kan ze uiteraard ook op een andere manier serveren 


Eet smakelijk....

..en als je nou gaat eten... 
Geloof me snijd dan een stukje vlees af, zorg er voor dat er lekker wat saus op zit, een stukje appel erbij zit en zeker wat geschaafde amandelen.... Echt die combinatie... I love it... Het kruidige van de portsaus, het zoutige en sappige van het vlees, het frisse zoet/zuurtje van de appels... Zooo goed die combi.... Nou mag je me eigenlijk nergens wakker voor maken, maar deze smaak combi zou toch zeker wel in de buurt komen om wakker voor te worden ;).



Weten jullie al wat je met de kerst gaat eten?

4 opmerkingen:

  1. Voor-en nagerecht worden bij de dochters thuis bereid. Hoofdgerecht rollade, gevuld met noten en appel en bedekt met katenspek maak ik. Wilde hier eerst een rode wijnsaus bij doen, maar een portsaus lijkt me lekkerder. Helaas lukt het niet naar jouw recept te linken. Verder maak ik stoofpeertjes, 3 soorten groente en hasselbanck aardappelen. Geniet elke dag van je verhaal en pik af en toe een recept.
    Groet MiekeR

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er echt verrukkelijk uit Ilse. Heel mooi op de foto gezet.
    Ik krijg er trek van.
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er echt heerlijk uit!
    Helena

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit. Ik denk dat ik jouw recept dit jaar maar leen! Alleen doet het linkje naar de portsuas het niet...

    BeantwoordenVerwijderen