23 januari 2017

Bagels

Ik vind bagels leuk... Broodjes met een gat erin. Toen ik ze aan het maken was dachten de jongens dat het donuts waren. Maar helaas... nou ja helaas... het werden bagels. Wisten jullie dat je bagels eerst kookt? In water? Echt nooit geweten... maar weer wat geleerd dus... altijd leuk. Deze bagels maakte ik in November en verwende onze visite ermee... Wat ik er op deed komt later deze week online 😃


Recept Bagels

500 gram bloem
300 gram water
8 gram zout
8 gram gist
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels melk
diverse zaden

Kneed van alle ingredienten behalve de melk en zaden een soepel deeg. 
Ik doe dit in mijn kneedmachine, maar je kan het ook met de hand doen. 
Een deeg moet wel 15 minuten gekneed worden, mocht het nog te kleverig zijn voeg dan wat bloem toe. 
Voordeel van bagels is dat ze niet lang hoeven te rijzen. 
Verdeel het deeg in 8 hoopjes van hetzelfde gewicht (dus ja even wegen). 
Druk de bolletjes hoopjes iets plat en duw de flappen weer naar binnen.Duw de laatste flap stevig aan en knijp de naad dicht. 


Maak er een stevig bolletje van door ze tussen je handenpalmen te rollen, zoals je ziet op de foto... alleen dan natuurlijk met 2 handen (maar ja dat kreeg ik in mijn uppie niet op de foto ;)..)


Leg de bolletjes op een stuk bakpapier of bakplaat, dek ze af en laat ze een kwartier rijzen.Na het kwartier bol je de bolletjes nog een keer op door met 2 handpalmen de bolletjes rond te draaien (zie eerdere foto). 
Druk met een grote pollepel een gat van 2 cm in het midden. Laat de bagels nog 3 kwartier afdekt rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden. 
Breng in een brede pan ruim water aan de kook. 
Laat voorzichtig de bagels per 2 in het water glijden.
Bij sommige bagels moest ik het gat weer wat breder maken, want dat was bijna dicht gerezen. Laat de bagels 4 minuten koken en draai ze om na 2 minuten.Haal de bagels met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bakplaat. 


Bestrijk ze met wat melk en bestrooi ze naar zaden van jouw keuze.Bak de bagels in de warme oven in 20 minuten goudbruin. 

Heerlijk met roomkaas en kipfilet of zalm...
Een goede salade... 
of de tip die van de week voorbij komt ;)

3 opmerkingen:

  1. Altijd is willen weten hoe dit moest, bedankt voor het delen! Dit weekend maar is een poging wagen :) x Lisette (Restaurant Catalogus.nl - mijn nieuwe blog!)

    BeantwoordenVerwijderen