13 februari 2017

Verse Kaassaus

Dit keer een kaassaus recept. Weer op basis van een roux. Eigenlijk maak ik nu echt alle sauzen zelf. In de hoeveelheid die ik zelf wil en wanneer ik het wil. Soms maak ik een dubbele basisroux, bewaar ik de helft omdat ik later in de week bv nog een andere soort saus er mee wil maken. De saus kan je afgedekt 3-5 dagen bewaren in de koelkast. 


De basis voor een roux is best simpel... Net zoveel boter als bloem en het vocht keer 10... dus bijv 

50 gram boter, 
50 gram bloem, 
500 ml bouillon 

(melk schijnt ook te kunnen, maar ik kies liever voor bouillon). 
Voor de bouillon kan je zelf kiezen wat je wil. Verse bouillon of van een blokje. Ook met blokjes kan je kiezen voor "normale" blokjes of voor e-vrije blokjes.

Recept Verse Kaassaus

35 gram boter
35 gram bloem
350 ml bouillon (vers of van een blokje)
130 gram geraspte jong belegen of belegen kaas
2 theelepels mosterd
2 eetlepels witte wijn
peper en zout
bieslook 

Smelt de boter, maar laat hem niet bruin worden. 
Zorg dat je bouillon goed warm is. 


Voeg dan de bloem toe en roer goed door tot je geen klontjes meer hebt. 

'


Laat het boter en bloemmengsel in 5 minuten en met geregeld roeren garen. 
Voeg scheutje voor scheutje de hete bouillon toe en blijf goed roeren,
Als de roux dunner wordt gebruik dan een garde om de klontjes eruit de roeren. 
Voeg dan de mosterd en wijn toe en roer goed door. (ik gebruikte milde mosterd van Maille, maar ook een grovere of pittigere doet het goed in deze saus!)




Daarna voeg je in porties de geraspte kaas toe en roer goed zodat het geen klont word. 



Hij wordt best draderig, mocht hij te dik blijven, voeg dan nog wat water of bouillon toe. 
Breng de saus op smaak met wat peper, gedroogde of verse bieslook en evt wat zout. 



Deze kaassaus kan je goed gebruiken voor over de bloemkool, witlof, broccoli, maar ook als je mac&cheese wil maken is het een goede basis saus. 


Wat is jullie favoriete sausje? 
~de mosterd in dit gerecht werd gesponsord door Maille en Kroon op het werk~

2 opmerkingen:

  1. Lekker zeg! Die moet ik echt onthouden.
    Ik probeer ook meer en meer uit de basis te koken en dit soort receptjes helpen daar enorm bij. Dank je wel ☺

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lekker!!! gisteren gemaakt voor bij de witlof
    groeten Rachel

    BeantwoordenVerwijderen