22 maart 2017

DIY: Bloemen verzorgen

Als bloemist geef ik geregeld adviezen mee over het verzorgen van bloemen. Voor mij heel simpel, maar toch ook door de vragen van vriendinnen en bekenden om me heen is dat toch blijkbaar niet zo "normaal" als het voor mij is.. Daarom vandaag een blog over het verzorgen van bloemen..

Wat heb je nodig? 

Bloemen :)
een vaas
scherp mesje of bloemensnijder

Allereerst is het belangrijk dat je vaas goed schoon is. Was deze met water en afwasmiddel af en droog hem goed af. Een vieze vaas bevat meer bacteriën die zich in de bloemen stelen kunnen vestigen. Daardoor zal het vaasleven van je bloemen korter zijn. 

Dus afwassen die vaas... Zelf zorg ik slecht voor mijn vazen, ze gaan vies de schuur in en maak ze pas weer schoon als ik ze gebruik.. Dubbel werk ga ik niet aan beginnen en afwassen moet ik hem toch voor gebruik wel ;).


Bij bijna alle bloemen krijg je van je bloemist bloemen voeding. Doe dit in de vaas en vul de vaas aan met lauwwarm water. Dit is enkel en alleen om te zorgen dat de voeding goed opgenomen wordt in het water. 


En dan heb je zo'n mooi boeket voor je liggen ...wat je liever niet uit elkaar wil halen.. Want de bloemist heeft juist zo zijn best gedaan. 


Je kan de stelen afsnijden en zonder het boeket uitelkaar te halen. Het makkelijkste daarvoor is de bloemensnijder/rozensnijder. Deze is voor ongeveer voor 5,- bij iedere bloemist wel te koop en is zijn geld echt waard. Met deze snijder kan je makkelijk tussen de stelen van het boeket snijden en blijft je boeket intact. 


Met een aardappelschilmesje kan je ook je bloemen schuin afsnijden. Het boeket hoeft dan niet pers uit elkaar gehaald te worden, maar is vaak net iets lastiger..  


Met schuin afsnijden bedoeld de bloemist ook echt schuin... Waarom? Hoe groter de "wond" in de steel is hoe beter de bloem zijn vocht en voeding kan opnemen. En hoe langer je bloemen dus op de vaas zullen staan. De "wond" moet zeker 1 cm lang zijn en schuin. 

De bloemensnijder steek je tussen de stelen in, om 1 steel heen en trek je naar je toe. Daardoor krijg je een  mooie "wond". Met een scherp mesje pak je 1 steel vast, plaatst het mesje dwars en treks/snijdt naar je toe. Dit moet je waarschijnlijk een paar keer oefenen, maar als je daar een handigheidje in hebt, is het net zo makkelijk als met zo'n snijder... zegt de bloemist ;)... 


Dit is een goede "wond"... ongeacht waar je hem mee maakt... Hiermee kunnen bloemen genoeg water en voeding opnemen en zorg je er dus voor dat je bloemen langer op de vaas staan. Zo ga je iedere steel af van je boeket...ja echt iedere steel... want ieder bloemetje heeft voeding en water nodig ;).


 Waarom kan je geen schaar gebruiken?
Goede vraag... met een schaar of snoeischaar... kan je heel goed knippen en zelfs schuin knippen.... MAAR!.... Door te knippen, knijp je de steel eigenlijk dicht... En kan de bloem dus minder goed water opnemen. Als bloemist krijg ik vaak de vraag of ik dan niet alvast de bloemen kan afsnijden... En geloof me.. Dat wil iedere bloemist met liefde voor je doen. MAAR.... Ja inderdaad weer een maar... de "wond" van een bloem droogt snel in en voordat jij hem thuis in het water hebt staan... Is het ingedroogd en kan je mooie boeket minder goed water opnemen en staat hij dus minder lang. 


De foto's zijn niet geweldig, maar vooruit.... ik meerdere verzoek...mijn advies als bloemist aan jullie als het gaat om het verzorgen van bloemen. 

4 opmerkingen:

 1. Ah, oké..*zucht*.. dat was dus ècht het probleem :( Ik doe het braaf iedere week met de snoeischaar. En vaak zijn de boeketten (deze zijn voor mijn ouders, ik heb zelden een bos bloemen staan) al binnen een paar dagen niet meer om aan te zien :( Ik ga je tip opvolgen en er meer tijd voor uittrekken. Dank je wel!! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Marleen...ben benieuwd hoe het nu met de bloemen verloopt ;). Groetjes

   Verwijderen
 2. klopt het dat je alleen de bloemen snijdt en niet de takken of zie ik dat verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne, takken ook hoor... maar uiteindelijk is het voor de bloemen belangrijker! Groetjes

   Verwijderen