30 maart 2017

Serie: #fitwomen ~ikzelf~


Een nieuwe serie!...
 Met weer een vragenlijst die ik rondstuurde aan wat bloggers en vriendinnen. Ik heb gemerkt dat de vorige serie goed ontvangen werd. 

Waarom koos ik voor #fitwomen? 
Ik merk altijd in de aanloop naar de zomer... Dat we ineens weer bewuster lijken te gaan leven.. Niet perse voor die bikini,.. maar stiekem toch ook wel een beetje. Maar het weer leent zich er ook goed voor. De zon geeft energie, maar nodigt ook uit om naar buiten te gaan.. Te wandelen, te fietsen. Maar ook de zware winterkost wordt verruild voor salades en luchtiger eten.

Dit keer beantwoord ik zelf als eerst de vragen!... 

Wie ben je? Wat voor werk doe je? Wat zijn je leefomstandigheden? Heb je een gezin en waaruit bestaat dat?
Ik ben Ilse ;)... In het dagelijkse leven werk ik als bloemist en als vrijwilliger in een hospice. We wonen in een gezellig wijkje in een dorp in de randstad. Ik ben getrouwd met mijn maatje en heb met hem 2 geweldige jongens gekregen

Sport je al en wat voor sport beoefen je dan?
"Vroeger" sportte ik door 3-5 x per week een uur te gaan lopen. Stevig doorlopen, zo'n 6,5 km per uur. Heerlijk hoofd leeg maken. Daarnaast een actieve baan en altijd alles op de fiets. Helaas is dat door mijn rug en bekkenklachten nu niet mogelijk.
Op het moment train ik 1x per week onder begeleiding van mijn fysio. Maar ook thuis doe ik iedere dag oefeningen en probeer ik geregeld een stukje rustig te wandelen en fiets ik op mijn gemak naar school.

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit?
Ontbijten heb ik geloof ik nog nooit gedaan en eet pas wanneer ik trek heb. Vaak is dat rond half 11 een stuk fruit en een bak thee. Doordeweeks eet ik zoveel mogelijk koolhydraatbeperkt, waar ik 6 jaar geleden 18 kilo mee afviel. In het weekend, eten we vaak wat andere dingen (lees wat koolhydraatrijker of ongezonder), nemen we een wijntje en wat chips.

Heb je na de winter het voornemen om te lijnen of fitter te worden? Zo ja hoe doe je dat dan?
Ieder voorjaar ben ik iets zwaarder dan aan het begin van de herfst. Ik schommel altijd een beetje binnen een bepaald marge. Toch beslis ik altijd aan het einde van de winter, weer wat strakker op te letten en weer meer te bewegen. Dit jaar is dat lastig... Maar goed letten op eten kan geen kwaad. Al is het alleen maar om op gewicht te blijven en niet aan te komen door het gebrek aan beweging.

Hoe ga je dit praktische uitvoeren?
Ik ga me doordeweeks me nog meer focussen op koolydraatbeperkt eten, de afgelopen weken was dat wat lastiger. Nu wil ik daar weer meer opletten. Sowieso is dat al gemakkelijker omdat het salade seizoen straks weer volop geopend wordt :).

Hoe combineer jij sport of bewegen met je gezin (als je dat hebt)?
Toen ik nog geregeld ging wandelen, legde mijn lief de kids op bed en liep ik een uurtje. Daarna samen brood smeren en op de bank ploffen... Nu wandel ik overdag en mijn fysio oefeningen doe ik onder schooltijd of als de jongens op bed liggen.

Hoeveel tijd besteed jij per week en op wat voor manier aan fit zijn of worden?
Tegenwoordig dus een stuk minder. Maar ik train iedere week een uur. Daarnaast probeer ik zeker iedere dag een half uur te wandelen. Ook mijn oefiningen nemen wel een goed half uur tot 3 kwartier in beslag. Dus al met al zit er toch nog heel wat tijd in, maar anders dan in gewend was.In hoeverre pas je je eetgewoontes ook aan in deze periode?
We proberen zoveel mogelijk met de seizoenen mee te eten, dus deze veranderen in deze periode dus ook automatisch... Want wie heeft nu nog trek in een stamppotje zuurkool als het warmer wordt... Dus zeker.. Salades.... here we come ;)

Als je moet kiezen tussen….
De trap of de roltrap wat kies je?
De roltrap, traplopen is te belastend, terwijl het net in mijn systeem zat dat ik juist de trap pakte ipv een roltrap of lift.
De auto of de fiets?
Korte stukjes doe ik fietsend, langere stukken de auto. Door medicatie mag ik zelf geen autorijden op het moment, maar ook lang als bijrijder meerijden is niet prettig. Dus de lange stukken vermijden we.
Chocolade bij de thee of wat fruit?
Gemene vraag van mezelf zeg.... ik drink eigenlijk heel de dag thee, dus kan veilig zeggen beide.. Overdag pak ik vaak een stuk fruit, maar 's avonds altijd een koekje of een stukje chocolade. Dat heb ik altijd gedaan, ook toen ik lijnde en zoveel afviel. Ik vind het belangrijk dat je binnen de perken ook nog kleine genietmomentjes hebt zoals een blokje chocolade bv.
Frietjes of prakkie?
Mensen die mij goed kennen weten dat ik dol ben op frietjes. Dus mijn eerste keus gaat toch echt uit naar die frietjes ;). Maar de dag erna eten we dan zeker dat "prakkie" en dus gezond. Al zijn onze prakkies niet echte prakkies zoals wij Hollanders ze kennen.

Ben je tevreden over je lichaam? Wat zou je het liefst veranderd zien?
Ik ben niet helemaal tevreden. Vind het jammer dat ik mijn buik niet strakker krijg. En ja natuurlijk mag je zien dat ik mama ben en dus 2 kindjes heb gehad. Maar stiekem verlang ik wel eens naar een strakkere buik. Misschien dat dat nog wel komt, door het vele trainen wat er aan gaat komen. Aan de andere kant ben ik nu al zoveel slanker dan ik jaren geleden was. Ik trek nu vol zelf vertrouwen een jurkje aan en voel me geweldig. Oke die bikini is ook altijd wel weer een ding. Maar als je dan om je heen kijkt... Dan besef je... er zijn maar weinig mama's met een strakke buik, dus misschien moet ik gewoon tevreden zijn!

Wat zijn jouw doelen en in hoeverre zijn die realistisch?
Dat vind ik voor mezelf lastig inschatten, aangezien ik niet weet wat de toekomst gaat brengen. Kan ik weer meer gaan lopen, meer gaan "sporten"... Of moet ik een nieuwe 100% vaststellen? Dat gaan we zien. Ook qua koken en letten op eten. De energie moet er wel zijn om het te doen....


In de bijbel lees ik dat ons lichaam een tempel is van de Heilige Geest. In hoeverre is dat voor jou een extra reden om bewust met je lichaam en eten om te gaan?

Dat is voor ons wel een reden om op zoek te gaan naar bewust en gezond eten. Dus minder e nummers, gezonde voeding, maar ook meer bewegen. Dat neemt niet weg dat dat een nieuwe "wet" moet worden, maar wel iets waar we bewust mee proberen om te gaan. Want ja dat frietje of die pizza is ook wel eens gewoon lekker of gemakkelijk :). Wij proberen op de manier die wij goed vinden zo goed mogelijk voor ons lichaam te zorgen. Ook dat proberen we door te geven aan onze kinderen. Dus heus wel snoep, maar beperkt en ook gezond. Nu ze ouder zijn kunnen we ze ook uitleggen waarom we dat willen voor ze en roepen ze wel eens in de supermarkt (uiteraard net iets te hard) mama daar zit toch heeeeel veeel suiker in.. En als dat nou ging over de inhoud van mijn eigen mandje... nee dat is dan vaak net iets van wat een buurman in de winkel pakt ofzo... Tja dat zijn ook weer leermomentjes... om onze kinderen bij te brengen dat niet iedereen gezond eet of zich bewust is van de ingrediënten.

_________________

De komende weken kan je dus meerdere bloggers of andere vrouwen voorbij zien komen in deze rubriek!. ... 

10 opmerkingen:

 1. Leuk, een nieuwe serie! Ik moet ook meer op mijn voeding gaan letten. Ik vind het wel lastig om dan vaak twee verschillende dingen klaar te moeten maken. Omdat de meesten in ons gezin niet zo van veranderingen houden. Hoewel ik merk dat als ik echt tijd neem om verschillende dingen op tafel te zetten, een paar van onze kinderen ook wel interesse krijgen in 'mijn'voedsel. Ik denk dat ik er gewoon meer tijd voor moet nemen, qua planning, en bereiding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je de serie nu al leuk vind ;). Mooi voornemen om meer op je voeding te gaan letten! Succes met het voornemen

   Verwijderen
 2. Lieve Ilse,

  Een strakke buik is iets voor mannen. En voor meisjes. Niet voor vrouwen, want wij hebben nu eenmaal een hoger vetpercentage dan mannen en in de loop der jaren (zeker na zwangerschappen) verliest je huid elasticiteit. En dat vet kan het beste aan de buitenkant zitten (buik, billen, bovenbenen) want dan is het gezond. Vet tussen de organen is gevaarlijk.

  Dus vergeet de fitgirls (die hieraan een dagtaak hebben) en geniet van de beweging die je wel kunt hebben. Ben trots op je slanke lijf en het feit dat je er goed voor zorgt.

  Liefs,
  Corry (fitness, aerobic en yogadocent sinds 30 jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Corry voor je reactie... maar je hebt strakke buiken en strakke buiken... Ik hoef echt geen fitgirl te zijn... maar zou graag iets minder vet op mn buik willen hebben. Bedenk voor je uitleg!

   Verwijderen
 3. Ben boek aan het lezen Vrede met jezelf van Elisabeth van der Zijl.
  Gaat over hoe je met eten en je lichaam om kan gaan en dan vanuit Gods oogpunt ,erg interessant

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi! Ben benieuwd wat je uit dat boek mag leren!

   Verwijderen
 4. Ik vind de serie nu al leuk! Ga het volgen en wie weet doe ik leuke ideetjes op!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je s' morgens in de spiegel kijkt, zeg dan tegen jezelf: Ik ben Gods geliefde dochter. Ik ben mooi, want God heeft mij mooi gemaakt. En laten we vooral ons niet steeds met anderen vergelijken. Daar word je moedeloos van. Laten we proberen tevreden te zijn met wie we zijn.
  (vind ik zelf ook niet altijd makkelijk maar dit scheelt jezelf heel veel onrust en ontevredenheid in je zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zeker tevreden, maar ik denk dat iedereen wel puntjes heeft die die verbeterd zou willen zien... zo kijk ik ook naar een buik die in mijn ogen niet strak genoeg is... maar ik ben verder tevreden en blij met mijn gezondheid en het feit dat ik een geliefde dochter ben ;)

   Verwijderen