26 april 2017

Kledingregels en wassen in het weekend

De was, was hier een beetje aan het versloffen....nee niet de was letterlijk.. Want manlief wast zaterdag alle manden leeg en daar ben ik hem zeer dankbaar voor. Maar de jongens leken ineens niet meer te snappen hoe het werkte... Bedacht de ene dat hij gerust met 1 onderbroek heel de week af kon.... besloot de andere vuile was in zijn kamer op te sparen ... en bleek het ook ineens nodig om iedere dag een schone spijkerbroek aan te trekken.. of je shirt juist langer te dragen... Nou ja we hadden al geregeld met onze mannen even gepraat om uit te leggen wat ze van ze verwachtte...Maar dat bleek niet te werken. Hoe groot ze ondertussen al worden, zijn ze nog klein genoeg om te verleiden met een beloningslijstje ;)


Op een avond stelde ik de regels op... naar onze eigen op dit moment logische manier... De zomer komt er aan en dan zullen de hemden en sokken verdwijnen van het lijstje, want die worden dan niet meer gedragen.  Vol enthousiasme zijn ze bezig...Uiteraard om dat ijsje te verdienen. Geeft niks, ondertussen zijn we dan weer 2 weken verder en verloopt het wasproces wat soepeler. Wat de heren nog niet weten is dat hierna nog een beloningssysteem komt, maar die duurt langer. Want we willen echt heel graag dat bovenstaande dingen standaard worden. En hopen dan natuurlijk nog harder dat als het straks pubers zijn, ze hun kleren in de juiste manden en op de juiste tijden blijven dumpen... En die onderbroeken dat mogen ze dan lekker zelf regelen ;).


Mensen zijn soms wel een verrast dat wij alleen maar op zaterdag wassen. Beide hebben we vanuit huis uit mee gekregen om op goedkope stroom te wassen. Dus 's nachts of in het weekend. In het begin van ons huwelijk werkte ik alle zaterdagen en groeide het zo dat Hans ging wassen. Eerst nog met wat briefjes met instructies, maar dat was al snel niet meer nodig. Toen ik niet meer op zaterdag werkte ging ik wassen, want tja... op een of andere manier lijkt dat toch een vrouwen taak... Sinds de eerste zwangerschap nam m'n lief het weer over, want veel bukken werd op een gegeven moment wel erg pittig met zo'n dikke buik. En eigenlijk is het altijd zo gebleven... en wat ben ik blij met zijn efficiënte manier van het inplannen van de wassen. 


De volgende vraag is hoe we dat dan doen met de wasmanden want die zitten toch zo vol... Nou heel simpel... zorgen dat je meer wasmanden hebt ;). We hebben totaal 6 wasmanden. In onze badkamer staan er 3, maar staan ons totaal niet in de weg. 1 is er voor de bonte was, de andere voor witte was en nog 1 voor fijne was. Op zolder waar we zelf slapen, staan er 3 met dezelfde bestemmingen. Ideaal, geen uitpuilende manden.. nou ja op zaterdagochtend wel. 

Daarnaast zijn we van mening dat een broek best meerdere dag gedragen kan worden en een dikke trui ook. Dat scheelt ook vulling in de wasmanden. Maar ook een handdoek kan je nog een keer gebruiken. Omdat we allemaal een gevoelige huid hebben, proberen we niet iedere te douchen. Sowieso is iedere dag douchen voor geen ene huid goed... Dat scheelt ook weer handdoeken... 


En waar laat je het dan als je alleen op zaterdag wast? Ja goede vraag... krijgen we ook geregeld...  Op zolder hebben we een hangrek in het trapgat en in de nok hangt een stang, waar we alle fijne kleding aan knaapjes op uithangen. Werkt ideaal! Witte en bonte was gaat door de droger. In de zomer hangen we zoveel mogelijk buiten uit. Eigenlijk gaat het altijd wel goed. Wel proberen we het zo te plannen dat we niet in 1 week alle bedden verschonen, maar om en om... Maar ook in dat geval hebben we voor alle deuren van die rekjes. 


Het allergrootste voordeel van 1 keer in de week wassen is voor ons dat we niet heel de week bezig zijn met de was. Op zaterdag wast Hans en tussendoor doen we boodschappen of doen we wat leuks. Wassen die uit de droger komen vouw ik gelijk even op en bergen we op. Op maandag haal ik alle droge was af en die vouw ik dan weg. Strijken deed ik normaal ook altijd op maandag, dat is nu echt te zwaar en mijn moeder strijkt graag voor ons. Van sommige vriendinnen hoor ik dat ze dagelijks wassen. Ik moet er niet aan denken om iedere dag te wassen en dus uit te hangen, te vouwen of te strijken... Ik zou mezelf dan bijna een wasmachine gaan voelen geloof ik... maar goed uiteraard moet iedereen dat doen op hun eigen manier. Hoe doe jij dat? En als je net als ik ook wast op alleen zaterdagen... is dat vol te houden met pubers ;)

7 opmerkingen:

 1. Hallo, nog nooit gereageerd maar dit artikel sprak me wel aan;-)
  Ik heb zelf 4 pubers rondlopen en dat zou echt niet werken met maar 1x wassen per week, alleen al omdat ze dan veel meer kleding nodig zouden hebben dan dat ze nu hebben. Zeker zwetende pubers..die douchen zich (gelukkig) elke dag en trekken elke dag een schoon shirt aan zomers. Ik begrijp wel dat wanneer ze nog zo klein zijn als bij jouw dat nog wel lukt. Het zou alleen niet mijn manier zijn maar dat is ieder voor zich, he? Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om eens van een ander te lezen Joe ze dat doen. Hier moet er echt elke dag gewassen worden met 4 kinderen. Jullie regels komen aardig overeen met die van ons trouwens. En ik heb een hele zelfstandige oudste dochter die haar eigen was doet. Dat weet ze tenminste dat het klaar is als zij dat wil. En grappig, ik zat er van de week aan te denken dat taakverdeling in het huishouden bij ons in het loop van de jaren ook gegroeid is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi systeem, Ilse. Ik zou zeggen: volhouden zolang het lukt!! Hier zou het niet werken. Maar onze gezinssituatie is heel anders. Ik woon door de week aan boord met man en zoon (op een binnenvaartschip) en in de weekenden aan wal met man, zoon en twee dochters. Gelukkig heb ik aan boord en aan de wal een wasmachine.... Ken je die quote, ik heb m van pinterest: Gezien de hoeveelheid was iedere week, wonen hier vast mensen die ik nog niet ontmoet heb. Dat lijkt bij ons ook zo te zijn: werkkleren, schoolkleren, kleren van een feestje... Het houdt niet op, maar ik heb er eigenlijk geen hekel aan. Ik vind het fijn al ze er netjes en schoon bijlopen. Veel succes met jouw wasplan als je straks twee pubers hebt....;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij deze wil ook even reageren. Klinkt allemaal heel goed maar zou graag wat tips krijgen van moeders met een groot gezin die elke dag de wasmanden vol hebben. Wij hebben samen 8 kids vsn 4 tot 23 jaar. Veel was veel boodschappen en erg genieten van alles.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mss eens meelezen op de blog van eenvoudig leven. En jullie situatie is niet te vergelijken met de onze... en kan je helaas ook niet van tips voorzien.... succes met de was en het genieten van jullie 8 kids

   Verwijderen
 5. Ik was ook iedere dag, echt minimaal 1x. Wel gooi ik alles bij elkaar *uhhh* en dat gaat altijd goed. Meeste kleding is ook al tweedehands dus die geven niet meer af. Soms doe ik bewust een handdoeken was op 90 graden. Rest gaat op 40 graden. Voor school was ik de handdoeken en theedoeken en kleedjes op 60 graden, dit 1x per week.
  Wat ik me afvraag: waarom heb je voor de jongens een aparte mand voor de onderbroeken??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij wassen onze bonte was apart. Dus ondergoed,sokken en handdoeken.... daar staat op de tussenverdieping dus een mand voor... maar ook ons ondergoed verdwijnt daarin als we douchen. Maar ook de theedoeken en de vaatdvaatdoeken gaan in die mand of beddengoed..

   Verwijderen