15 mei 2017

Achtertuin moestuinieren

Als jullie mijn blog al wat langer volgen weten jullie dat we een paar jaar in onze achtertuin een kleine moestuin hebben gehad. Vorig jaar hadden we voor het eerst een echte moestuin. Helaas gooide mijn klachten daar al snel roet in het eten en liep het niet zoals we hadden gehoopt. Aan het einde van het seizoen, moesten we beslissen of we door zouden gaan of de tuin terug zouden geven. Met pijn in ons hart besloten we helemaal te stoppen. 

Maar ook thuis verbouwde we onze tuin, tot een minimaal stukje moestuin. In het stukje dat we nu over hebben, plantte we afgelopen najaar fruitstruikjes, we hadden al van alles, maar nu nog meer. 

Wat hebben we staan dan?

*appelboompje
*2 kleine perenboompjes
*perenboompje
*2 rabarberplanten
*heel wat aardbeien
*een onbedwingbare braam
*blauwe, rode en zwarte bessen
* frambozen, rode, witte en herfst en zomer varianten
*Japanse wijnbes
*kruiden
*en tja... dan nog een tulberry en nog 2 andere varianten..


We waren met het planten van de nieuwe planten niet zo heel helder... Ik haalde de etiketten van de planten en we hebben ze gepland... Niet bedenkend dat we sommige planten niet uit elkaar zouden kunnen houden ;). Eigenlijk maakt het niet uit en laten we ons gewoon verrassen wanneer er wat waar opkomt en hoe het smaakt ;). Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat we heel erg ingezet hebben op fruit... En dan nog vooral op bessen en frambozen. Want zeker op die laatste zijn we dol. Dus nu hebben we een fruittuintje... heerlijk!

Voor jullie even een impressie van de tuin van de afgelopen weken.

De Japanse wijnbes is een sterke groeier, met ontzettend veel stekels, maar wat ons bijzonder blij maakte is de nieuwe scheuten die al uit de grond kwamen :).


Ook de frambozen die er al langer stonden schieten met nieuwe scheuten de grond uit. De nog staande takken aan deze planten hebben zelfs al knopjes...(en dat is nog maar half april)Tot onze verrassing hingen er al trosjes bloemetjes in deze bes (half april)... naar alle waarschijnlijkheid is het een soort zwarte bes kruising, de jostabes..... Frambozen en frambozenactigen stukje... Ik droom van zomers.... van hoge struiken vol met prachtige vruchten eraan... Die ik zo vanaf mijn favoriete stekje (de roze stoel kan plukken)Een van de bes/framboosachtige heeft prachtige lieve bloemetjes... maar duidelijk anders dan frambozen...Zou dit dan die kruising met de braam zijn ;)


Het olijvenboompje loopt ook goed uit en lijkt aardig wat bloesem te ontwikkelen.. 


De appelboom heeft veel bloesem dit jaar.. Vorig jaar hadden we 1 appel, het jaar ervoor een stuk of 8...Maar nu veel meer bloesem. Het ziet er naar uit dat ze de vorst van half april overleefd hebben. De pruim en perenboompjes hebben nog geen bloesem laten zien, maar zijn ook nog jonge planten... dus geduld hebben... 

Hebben jullie ook fruit in de tuin?
1 opmerking:

  1. Wat leuk, wij hebben ook wat fruitbomen in onze tuin! We begonnen met sierappeltjes vanwege de bloesem en de appeltjes in het najaar. Daarna kwam er een stekje voor bramen en druiven bij, die inmiddels groter en groter groeien en nu hebben we een perzik boom, onze laatste aanwinst....erg leuk...
    En behalve het fruit zaaien we ieder jaar met de kids de moestuintjes van ah. Ook leuk!Dorine

    BeantwoordenVerwijderen