4 juni 2018

Update vanuit ons fruittuintje

Ooit toen we nog een moestuintje in de achtertuin hadden droomde we van een grote echte moestuin. Die kregen we vervolgens ook, bijna tegelijk begonnen mijn rug en bekken problemen en na een jaar ploeteren moesten we opgeven. Het kleine moestuintje in onze achtertuin hebben we toen ook opgeruimd. Maar het bloed blijft toch stromen voor eten uit eigen tuin. We hebben er toen voor gekozen om diverse fruitstruiken aan te planten. Ondertussen zijn die aan hun 2 jaar bezig en barst dat deel van de tuin uit z'n voegen. Super om te zien hoe alle bijen en hommels ijverig bezig zijn. Maar ook om te zien hoe de warmte alles versnelt laat groeien. Deze foto's zijn een week oud en alles ziet er al weer zo veel anders uit. Maar ik wilde het prille begin van al dat lekkere fruit van straks toch graag delen met jullie. 

De fruitbomen in de tuin hebben het zwaar en brengen nog weinig voort. Maar wij hebben geduld met ze en hopen ieder jaar op meer oogst dan het vorige jaar. De frambozen, bessen en bramen zijn groter dan ooit en zo te zien kunnen we er heel wat van snoepen. 

Kijk je mee in onze fruittuintje... 


De eerste bloemen van de bramen


We hebben meerdere struiken staan die een combi zijn tussen bramen en frambozen. Die groeien als kool en hebben al serieuze vruchtjes. Nu nog kleuren :)


Volop nieuwe scheuten die de lucht al in schieten, als we geluk hebben kunnen we 2x van de diverse soorten bessen genieten


De Japanse wijnbes is een prachtige plant. Een kruisig tussen een vrucht en een roos. Dat kan je goed zien aan de rode stengels van de plant, want die zitten vol met doornen. De knopjes zijn hier nog dicht, in de tuin zijn ze ondertussen open en het zijn schattige witte bloemetjes. De bessen zijn heel plakkerig en oranje.We hebben meerdere frambozen staan. We hebben een zomerframboos, herfstframboos en een gele framboos. Dat betekend vaak dat we heel vroeg tot heel laat in het seizoen frambozen hebben. Ideaal om zo verschillende soorten te hebben, altijd wel iets te snoepen. 


We hebben een zwarte, rode en blauwe bes in de tuin staan. Die doen het niet geweldig op onze grond. Maar vooruit ze doen hun best en we kunnen vaak wel wat vruchtjes ervan snoepen, dus mogen ze blijven. 


De appelboom doet het super! Nog nooit hadden we zoveel appeltjes in de boom hangen, nu nog hopen dat ze alle stormen, rupsen en regens overleven ;). Maar het begin is er in ieder geval. 


In de achtertuin hadden we een blauwe druif en in de voortuin een witte druif. De blauwe druif die niet heel lekker was moest eruit ivm de schutting die vervangen moest worden. Toen hebben we besloten om hem helemaal weg te halen. We mistte er best wat zon door, hadden er best veel rommel van en aten er weinig van. Dus nu is er alleen nog de witte druif in de voortuin. Prachtig altijd om de mini trosjes te zien. 


Ons mini olijvenboompje doet ieder jaar zijn best, maar ons klimaat is niet geschikt voor lekkere olijven... ach de arme plant, maar toch kan ik erg genieten van hem en zijn lieve bloesem.


Onze eerste pruim! Dit is echt het vermelden waard. Het pruimenboompje staat er al aardig wat jaren, maar er kwam nooit wat van. Maar zoals ik al zei wij hebben geduld... En zie hier... onze eerste pruim :).


In de voortuin staan 2 kleine perenboompjes. Nog nooit eerder hadden ze vrucht. Dit jaar hebben ze beide wat mini peertjes tussen de bladeren hangen. Je snapt dat ik ze met argusogen in de gaten hou!


De rabarber doet zoals altijd goed zijn best en is eigenlijk wel klaar om gegeten te worden. Binnenkort maar eens wat lekkers van maken!


Als laatste onze aardbeien... ik heb er een haatliefde verhouding mee. Ik vind ze heerlijk en geweldig als ze uit de eigen tuin komen. Maar op de een of andere manier zijn de slakken me altijd voor of is er ineens een hoosbui die ze allemaal verwoest. Ach ik maak me er niet druk om...Het is een leuke bodembedekker en als we geluk hebben kunnen we nog wat aardbeitjes snoepen. De rest kopen we wel op de markt ;)

3 opmerkingen:

 1. Mooi hoor en lekker al die vruchten.

  Wij hebben een rabarber, aardbeien, een druif en een klein moestuintje met groenten en kruiden.

  Je hebt zoveel mooie blogjes gemaakt, er is hier nog veel te lezen voor mij.
  Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de rondleiding. Ik heb er van genoten. Zo mooi om alles te zien groeien. Dat was het wachten wel waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om alles zo te zien groeien! En zo kun je toch steeds lekker wat snoepen uit je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen