10 april 2013

Koekjes, koekjes en nog eens koekjes

 In een week tijd gaan er hier thuis aardig wat koekjes doorheen. 's Avonds bij de koffie, voor de visite, na school....tja koekjes gaan er altijd wel in en vullen een stuk beter dan snoep.

Voorheen kocht ik die altijd. Boordevol met suiker, e-nummers, tarwebloem en daarnaast duur. 

Tegenwoordig maak ik iedere week 1 of 2 platen koekjes zelf. Boordevol volkorenmeel, smaak, zuivere ingrediënten en daarnaast niet duur.

Ik heb een super recept gevonden. Dat is mijn basis recept, ik pas het vervolgens op alle mogelijke manier aan en maak een koekje waar wij op dat moment trek in hebben.

Klik hier voor het Basisrecept. Het komt van de blog gezond leven van jacoline. Zij gebruikt speltmeel, dit vervang ik eigenlijk altijd door volkorenmeel, dit neemt wel wat meer vocht op, waardoor ik wat meer boter gebruik (ongeveer 120 gram). De suiker uit haar recept is al laag, maar soms als ik zoete ingrediënten gebruik dan voeg ik nog minder suiker toe.

Hieronder ga ik wat variaties geven die ik geregeld maak:
 • Salem-koekjes: een volkoren/speltmeel koekje met grove stukken amandelen en cranberries
 • Chocolade-koekjes met abrikozen: een volkorenmeel koekje met gedroogde abrikozen, cacaopoeder en stukjes chocolade.
 • Choco-chip-cookies: Voeg 80 gram gehakte chocolade toe aan het deeg en wat minder suiker (50 gram).
 • Noten-honing koekje: Voeg een mix van gehakte noten toe aan het deeg en vervang de helft van de suiker door honing (40 gram honing, 35 gram suiker).
 • Volkoren koekjes met abrikozen, havervlokken en rozijntjes: havervlokken, honing, abrikozen en rozijnen.
 • Havermout-rozijnen koekje: Voeg 60 gram havermout en 25 gram rozijnen toe aan het deeg, je zou evt. wat minder suiker kunnen gebruiken.
 • Dubbele chocoladekoekjes: met cacaopoeder en chocoladestukjes.
Ik zal geregeld wat nieuwe ideeën toevoegen, dus kom nog eens kijken!


Gaan er bij jullie ook zoveel koekjes doorheen?
Wat voor koekjes dan vooral?

3 opmerkingen:

 1. De koekjes die er hier door heen gaan zijn: biscuits(van de Aldi), koekjes met van die chocolade stukjes,indische cake, speculaas enz..ik eet het zelf niet, en heb vanavond een suikervrije ontbijtkoek gemaakt en ga ze die voor zetten zonder iets te zeggen, ben benieuwd want wil zo langzamerhand mn kinderen ook van die "winkel koekjes" af hebben! Ook ga ik speltkoekjes maken. Hoop zo langzamerhand een andere weg in te kunnen slaan qua eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben te laat ben ik bang, maar ga het toch proberen! De citroen koekjes zijn mijn eerste baksel...

  BeantwoordenVerwijderen