We hebben in onze tuin een grote plant staan, nou ja hij groeit iedere zomer uit tot een boom. Geweldig spul. Geeft veel smaak af in sauzen en soep. Ik gebruik het vooral in soep. Als je het combineert met zout, kan je wat mij betreft een bouillonblokje achterwege laten.
Het is een plant die heel makkelijk groeit, maar in de winter lijkt hij helemaal te verdwijnen. Daarom vries ik het ook in. Zodat ik in de winter er ook van kan genieten.
Volg onderstaande foto's als je het ook wilt doen! Het is zo simpel, Thomas heeft het grootste gedeelte ervan voor z'n rekening genomen! :)
Pluk de blaadjes van de steeltjes af
Doe ze in een hakmolen
Even goed hakken/malen
Tot het zeer fijn is
Doe het gehakte lavasblad in een vorm voor ijsblokjes en voeg wat water toe
Hup de vriezer in, na 5 uur kan je ze eruit halen en in een groter zakje doen
Dank voor deze goede tip.. ik ga het proberen. Eerst maar eens die plant aanschaffen. Overigens ik kan ook plukken tegenover onze kerk... daar zijn kruiden aangeplant voor algemeen gebruik en daar staat die plant ook
BeantwoordenVerwijderenPlukken dus! Leuk zeg zo'n tuin met kruiden voor algemeen gebruik...
Verwijderenbere sterke plant....maar mijn hubbie heeft het voorelkaar gekregen om hem te laten verdwijnen...LOL...
BeantwoordenVerwijderenheb al weer een stekje van de buuf ...hij groeit haar al weer boven het hoofd...
Knap hubbie heb je ;)
VerwijderenIk gebruik het ook vaak. Maar om de plant optimaal te gebruiken moet er inderdaad ingevroren of gedroogd worden. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar staat nu wel op mijn lijstje. Goed idee om ze in ijsblokjesvorm te doen, dan heb je 't gelijk gedoseerd.
BeantwoordenVerwijderenIjsblokjes vormen zijn super handig! Gebruik ze bv ook om restjes jus in te vriezen, maar ook kruiden en verse bouillon.
VerwijderenDie ga ik dus meer gebruiken! Ik ben nu bezig met m'n maggie!
VerwijderenWil van lieverlee ook lavas gaan invriezen. Gebruik jij alleen de blaadjes of ook de stengels? Bedankt alvast!
BeantwoordenVerwijderenHoi Jolanda. Je kan de bladeren en dunne zachte stengels gebruiken. De dikkere stelen gebruik ik nooit.
VerwijderenGroetjes Ilse
Oke, dank je wel!
VerwijderenJe kunt ook takken afknippen en op zijn kop in bosjes ophangen en laten drogen. Zijn ze droog dan de blaadjes eraf rissen en fijn malen in een koffiemolen tot poeder. Bewaren in een luchtdicht potje en je hebt Maggie poeder voor in soepen en sauzen.
BeantwoordenVerwijderenzeker weten maar ik zou hem helemaal snoeien tot ong aan de grond aan toe voor de overwintering de laatste jaren is het wel erg zacht dus is het niet echt nodig maar om de beste resultaten te krijgen afsnoeien in het najaar zodra het warmer word boven de 10 gaat tie weer groeien
BeantwoordenVerwijderen