In vleeswaren zitten veel e-nummers, jammer hoor!
Dus al een hele tijd staat mijn lijstje zelf vleeswaren maken.
Het eerste wat ik graag wilde proberen was gehaktbrood.
Het lukte goed, alleen viel de mais eruit tijdens het snijden.
Ik maakt een gehaktbrood met mais, mais omdat ik die in de koelkast tegen kwam
en op moest en waarom niet. Ik sneed het
gehaktbrood met m'n snijmachine in dunne plakjes. Deze gaan op
onderleggers en gaan op een grote stapel in een plastic zak in de vriezer.
Scroll naar beneden voor m'n recept
Recept Gehaktbrood
750 gram rundergehakt
kruiden naar smaak, ik nam naturel kruiden, maar je kan ook kiezen voor bv paprika, sate of een andere smaak
een vulling naar smaak, ik koos voor mais, maar je kan ook kiezen voor een gefruit uitje, stukjes kaas, stukjes tomaat, enz
paneermeel
2 eieren
cakeblik
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Cakeblik hoef je niet in te vetten, komt genoeg vet uit het gehakt.
Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed alles goed door elkaar.
Vorm er een brood van en leg hem in de cakevorm.
Bak het brood in 60-75 minuten gaar in de hete oven.
Om te checken of hij gaar was heb ik hem door gesneden.
Laat het brood goed afkoelen en snijd het dan in dunne plakjes.
Je zou gehaktbrood natuurlijk ook kunnen eten als vlees, snij het dan in brede plakken.
Het viel mij op dat het gehaktbrood een totaal andere kleur heeft dan het gehakt wat je in de winkel koopt...Terwijl dit puur gehakt is... dus wat voor rotzooi zit er in het gehakt (vleeswaren) wat je in de winkel koopt en prachtig van kleur is.
Wij zijn in ieder geval blij met weer een product minder wat we in de winkel hoeven te kopen...en dus weer wat minder troep in huis...
Maken jullie wel eens zelf vleeswaren?
Nog een lekkere tip voor me?
Lekker hoor! Ik maak ook zelf gebraden gehakt, klopt de kleur is ook zo bij mij. Ik maak ook kiprollade (van kipdijenvlees, dat is niet zo droog). Ik werk bij mn schoonvader (poelier) en dan neem de rolladebuis en net mee naar huis, dan maak ik het thuis met mn eigen kruiden. Ik heb ook een snijmachine om vleeswaren te snijden. Waar koop je de onderleggers? Dat lijkt me handig! Ik doe het ook in de vriezer. Runderrollade kun je ook zelf maken dat kan met touwtjes (dat heb ik nog niet gedaan). Ik heb ook een rookoventje daar kun je gerookte kipfilet op maken, dat doe ik niet zo heel vaak.
BeantwoordenVerwijderenKlinkt goed, de kippendijen rollade. Ik denk dat ik gewoon kipflilet braad. Ook lekker. Ik heb op mijn werk lief gevraagd of ik wat van die onderleggers kon kopen... Mss kan je die ook wel bij je schoonvader kopen? en anders bij een verpakkingshandelaar of de makro bv. Vind het ideaal!
VerwijderenPas had ik trouwens leverworst van Vocking gekocht, ook zonder rommel. Ik kocht het bij de Boni. Het is wel wat grove structuur.
BeantwoordenVerwijderenDie sla ik dan over ;) jakkkie grove leverworst....dat vind ik echt niet lekker, maar dat geef niet ... anderen weer wel
VerwijderenDe kleur dat komt door het zout, er wordt in de 'industrie' salvianderzout of colorozozout gebruikt volgens mij kom daar de kleurverandering door.
BeantwoordenVerwijderenbedankt voor de info! handig om te weten!
VerwijderenLeren mogen we van elkaar toch... suzanne... ik lees ook graag de reacties ;)
BeantwoordenVerwijderenHallo ik maak regelmatig vleeswaren zelf, omdat ik in China woon. Je kunt daar eigenlijk geen hollandse vleeswaren krijgen, of het is heel duur.
BeantwoordenVerwijderenHet klopt dat de kleur anders is en het klopt ook dat dit komt door het gebruik van gewoon zout. Voor de roze kleur heb je nitraathoudend zout nodig. Er bestaat controverse over het gebruik van nitraten, omdat deze in verband gebracht worden met kanker.
Punt is alleen dat als de kern van het vlees niet boven de 120 graden komt er kans is dat er nog botulisme baterien inzitten. Voor mij is het niet gebruiken van nitraat, met name bij het ham en worst maken geen optie.
Succes met het kokerij!
Maarten
Leuk een berichtje uit china dus :)... Wat voor vleeswaren maak je dan vooral?
VerwijderenAls je geen rolladebuis hebt: kipfilet zouten en peperen, oprollen in vershoudfolie (stuk of zes keer, dus zes laagjes) , de zijkanten stevig dichtdraaien zodat het een worst wordt, en dichtknopen. 30 minuten in kokend water. Afkoelen in koud(ijs)water. Snijden: heerlijke kipfilet naturel voor op brood.
BeantwoordenVerwijderenDat ga ik eens proberen als de kipfilet in de aanbieding is....
VerwijderenBedankt!
oh wat een fijne site. Sinds kort fungeer ik als keukenprinses nu we in ons gezin geen e nummers meer mogen. Ik ben volop aan het experimenteren met broodbeleg. Gehaktbrood heb ik al een paar keer gemaakt maar het lukt me niet dit dun te snijden het valt helemaal uit elkaar. Misschien dat ik er teveel groente voor gebruik? Voor de kiprollade hoeveel kip gebruik je ongeveer? kan het ook garen in de oven (gelijktijdig met gehaktbrood bv. groet muriel
BeantwoordenVerwijderenVoor de kipfilet gebruik ik een halve per keer. Krijg je een "worst" met een doorsnede van ongeveer 4 cm. Je kan er natuurlijk twee tegelijk doen. Je hebt een snijmachine nodig om dunne plakjes te snijden. Die vries ik dan weer in. Soms snijd ik de plakjes bevroren, misschien is dit ook een optie voor het gehaktbrood. De kipfilet die je in de winkel koopt is aan elkaar gelijmd op een of andere manier. Behalve zout en peper heb ik soms provencaalse kruiden of laurierblad gebruikt. Ja kip kan natuurlijk ook in de oven of in de pan klaargemaakt worden. Worden de plakjes iets onregelmatiger waarschijnlijk, maar vast ook heel lekker.
VerwijderenAh dank je voor de aanvulling!
VerwijderenIk lees nu pas je probleem. Oplossing is om na het braden meteen een plankje, deksel of wat maar past op de braadvorm te leggen, zware pan of steen er op en het gehakt onder druk laten afkoelen. Dan wordt het compacter en valt niet meer zo gemakkelijk uit elkaar
VerwijderenLeuk om te zien dat ik niet de enige ben die zelf vleeswaren maak. Ook hier al jaren bezig inverband met allergie.
BeantwoordenVerwijderenZelf maak ik gehaktbrood het liefst van kip die ik zelf als filet met een gehaktmolen draai.
Kipgehakt is minder vet en valt na het braden met de snijmachine minder snel uit elkaar.
De kunst is het gehakt niet te nat, maar ook niet te droog te maken.
En er zijn vele variaties mogelijk. Met of zonder kruiden, kaas, verse peterselie of bieslook, of sate( met pindakaas of vers gemalen pinda's)
ik woon in Frankrijk en maak zelf mijn gehakt; als je dat eenmaal gewend ben dan lust je de 'bagger' van de supermarkt niet meer; je moet wel een schijf hebben met gaatjes van 3mm. Tip; braad de ballen en kook ze dan in bouillon om de 'smeuige' bal te krijgen. verder gebruik ik de gehaktmolen voor nog meer dingen; bijv, noten voor marsepein, etc. Gebraden gehakt 2x malen; 2e keer met de kruiden en voldoende vet!
BeantwoordenVerwijderen