4 november 2013

Volkoren speculaas cruesli


Iedere ochtend eet Hans Griekse Yoghurt met cruesli, soms eet Thomas 't ook, 
ik lunch geregeld met yoghurt en cruesli. Heerlijk en goed vullend, 
zeker met deze zelf gemaakte cruesli. Vol met goede en gezonde ingredienten.. 
genoeg om een ochtend op te werken of hard te leren op school.
Er gaat hier dus heel wat cruesli doorheen en experimenteer ik vaak met de ingredienten.

Het is een koude en gure tijd en er is volop speculaas en kaneel-achtige producten te verkrijgen.
Het leek mij lekker om dat in deze tijd ook in de creusli te verwerken. 
Het niet een precies recept, de hoeveelheden zijn benaderingen en wil je er iets anders bij doen of iets weglaten... ga je gang ;)

Volkoren speculaas cruesli
pot vol :)

300 gram hazelnoten (amandelen kan ook)
100 gram volkorenmeel
50 gram amandelmeel
3 flinke eetlepels speculaaskruiden
3 eetlepels appelstroop 
3 eetlepels honing
2 kopjes (maatje senseo) havervlokken
1 kopje lijnzaad
10 gedroogde abrikozen
30 gram roomboter

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Hak de noten grof in een hakmolentje of met een mes.
Doe deze in een mengkom en voeg daar het volkorenmeel, amandelmeel, de speculaaskruiden, havervlokken en lijnzaad.
Smelt de roomboter en verwarm ook de appelstroop ook even, dan is hij makkelijker te vermengen.
Doe de roomboter, appelstroop en de honing ook in de mengkom en meng alles goed door.
Alles moet bedekt zijn met een laagje 'nat', het moet dus niet een droge massa zijn...
Mocht je twijfelen je kan gerust nog wat boter of honing toevoegen.
Spreid de creusli uit over een bakplaat en bak deze in 20 minuten goudbruin.
Knip ondertussen (ja knippen, dat gaat makkelijker) de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
Laat de creusli afkoelen op de bakplaat en meng dan de abrikozen door de mix.
Deze creusli blijft in een afgesloten bak, enkele weken goed.

Eet smakelijk.

6 opmerkingen:

  1. Wat een leuk recept!
    Alleen, mag ik ff kritisch zijn? :) Zo te zien aan de kleur op de foto gebruik jij gezwavelde abrikozen... niet echt gezond:) Maar dat is ieders keus natuurlijk!!!
    De kastanjecruesli die ik een paar weken geleden maakte, is ook werkelijk heerlijk, beetje vergelijkbaar receptje, lekker varieren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat er verschil bestond wist ik eigenlijk niet...
      Ga er eens naar opzoek! en er over lezen

      Verwijderen
  2. Hoi Petra
    ik wil dat recept van die kastanje cruesli ook graag proberen waar kan ik dat vinden ???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb aan Petra gevraagd of ze je kan antwoorden!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. Hoihoi,
    Dit is de link:
    http://oerspronkelijk.blogspot.nl/2013/10/kastanje-cruesli_11.html
    IK heb inmiddels verschillende versies gemaakt, ook met pompoenpitten/zonnebloempitten en gojibessen; met kokosvlokken en gehakte hazelnoten. Gewoon proberen wat je lekker vindt. Aandachtspuntje is wel dat de cruesli (zoals andere cruesli ook, dacht ik) niet knapperig uit de overn komt, maar na afkoelen wel. Verder moet je oppassen dat de kastanjes niet te fijn gemalen worden, want dan krijg je geen lekkere 'hompjes' en verbrandt het snel of heb je kiezelsteentjes ipv knapperige cruesli:). Maar als je dit recept volgt, moet het volgens mij goed komen. Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb 't nog nooit zien staan... Kocht ze bij de jumbo. Zal eens kijken wat de variant kost zonder zwavel... Zo jammer dat alles zo duur is....en de portemonnee niet groeit...

    BeantwoordenVerwijderen