5 juli 2014

Aardbeienjam, aardbeien-fruitleer, aardbeien gedroogd....

Ik ging de Lidl in voor een paar boodschapjes.... toen ik tegen het bord aan liep 

AARDBEIEN 0,99 
VOOR EEN POND

Die kon ik natuurlijk niet laten liggen...
ik nam 6 dozen

2 gingen er de koelkast in om gewoon zo te kunnen eten...


1 bakje ging in de voedseldroger om dat eens te proberen
Daaruit kwamen een heerlijke intens smakende gedroogde aardbeitjes...
in gewicht en volume uiteraard sterk geslonken...
Deze aardbeitjes gaan waarschijnlijk door een eigen gemaakte cruesli


De aardbeitjes (in kwarten) droogde ik tussen de 50-60 graden en duurde zeker
15 uur (waarvan 8 uur op 40 graden, dit omdat we graag wilde gaan slapen ;)... en ik niet wilde dat ze te snel zouden gaan). Dit deed ik in het weekend en voor ons dus voordeligere stroom.





.....en ik maakte wat fruitleer
Ik pureerde 8 grote aarbeien met 1 banaan.
Op een plaat van mijn droger legde ik een vel bakpapier en daar smeerde ik de massa op uit.
Het is nog niet helemaal geworden wat ik wilde, 
dit komt door het gebruik van bakpapier, daar trekt vrij veel vocht in en dus wordt het leer wat droger...
maar de smaak is zeker niet verkeerd!
Ik ga het nog een keer proberen met andere vellen en dan zal ik er nog eens over bloggen en de juiste tijden en temperaturen vermelden.


Oprollen en in reepjes snijden en je hebt zo home made snoep...


.....en van de overige aardbeien maakte ik jam.
Ik vulde wat aan met wat banaan en appel....
Ik gebruik voor jam 'gewoon' geleisuiker...
dit omdat hier jam met suiker lekkerder gevonden wordt en omdat het beter conserveert...
omdat ik weet wat ik erin doe en het zelf maak van vers fruit vind ik het gezond broodbeleg... alleen wel net als met allerlei ander zoetigheid met mate!



8 opmerkingen:

  1. Nooit gehoord van een voedseldroger, maar lijkt wel praktischer dan drogen in de oven. Heb je de munt ook ergens doorheen gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooie foto's!!!ook ik heb nog nooit van een voedseldroger gehoord,wel van gedroogd fruit,wat ben jij een genie!!!ook ik maakte lekkere aardbeiconfituur en frambosenconfituur.ik heb me ook een ahngpot van aardbeien gekocht en wat heb ik daar veeeel aardbeien van gehad,en grootte!dit was elke dag een portietje aardbeien snoepen!groetjes debora

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een koopje zeg! .

    Ik heb net een voorraadje aardbeienjam gemaakt met marmello.
    Op de markt kon ik er aardig voordelig aankomen omdat ik meer
    kocht, maar niet zo goedkoop als jij ze had!

    De voedseldroger lijkt me erg leuk, ik kijk al elke keer bij de kringloop maar
    nog niet gezien.

    Fijn weekend,

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vooral de jam lijkt me verrukkelijk. Maar ook de gedroogde aardbeitjes zullen vast heel erg lekker zijn...
    Ziet er super uit!
    Ik wens je een heerlijk weekend,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een GEWELDIGE BLOG!!!
    Ik ben direct helemaal vol enthousiasme...
    Mijn DROOGAPPARAAT staat eigenlijk momenteel te verstoffen.
    Het is de hoogste tijd om hem weer eens aan het werk te zetten :-)

    Wat heb je weer veel LEKKERS gemaakt :-)

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. echt te gek, ik heb ook zo,n voedseldroger, maar heb zo,n vel gekocht ,strakjes fruitleer maken jammie,waar bewaar jij je fruitleer? gr monica

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb mijn aardbeien-druiven-appel mengsel uuuuuuren in de voedseldroger gehad, maar ik krijg de velletjes er niet mooi af. Ik heb ze er echt stukje voor stukje af moeten peuteren. Ik heb trouwens wel de Excalibur sheets gebruikt. Iemand enig idee wat ik volgende keer anders kan doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je het te lang of te heet hebt gedroogd...

      Verwijderen