26 november 2015

Volkoren Rozijnenbrood


Ik kreeg klachten....
alle kinderen hadden lekkere boterhammen in hun broodtrommeltjes...
en wij hebben altijd bruine boterhammen bij ons?

Nou zitten hun trommeltjes altijd vol met andere lekker dingen zoals nootjes, extra fruit, stukjes koek, komkommers, gedroogd fruit, stukjes worst of gekookte eitjes...

Dat was het probleem inderdaad niet.....
die moesten(!) in de trommeltjes blijven...het ging om de boterhammen...
Zijn die dan niet lekker?
Jawel, maar sommige kinderen hebben witte boterhammen bij zich...
dat wil ik ook...

AHHAA...


Nou wil het zo zijn dat ik nog steeds al het brood zelf bak en eigenlijk nooit wit brood bak. Dat zou ik natuurlijk ook kunnen bakken, maar we proberen hier thuis zo min mogelijk wit brood/bloem producten te eten.

Dus ik ging aan de slag...met lekker en een ander soort brood....
oh en dat viel in goede aarde :).

Dus mezelf gelijk weer voorgenomen om vaker zulke soorten brood te bakken. In het verleden bakte ik rozijnenbrood van wit bloem, dit keer heb ik het recept aangepast naar een volkoren variant. Op de foto hieronder ligt hij gebroederlijk naast een suikerbrood wat ik tegelijk bakte, zo hebben we wat meer afwisseling..




Recept Volkoren-Rozijnenbrood
1 groot brood

185 gram water
120 gram karnemelk
1 ei
200 gram bloem + nog wat extra
300 gram volkorenmeel
8 gram gist
20 gram suiker
1 theelepel kaneel
30 gram boter
280 gram rozijnen of krenten of een mix van alle 2

Doe het bloem, meel, ei, gist, het water, melk en zachte boter in een mengmachine of in een broodbakmachine.Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.
Totaal moet het ongeveer 15 minuten kneden.
Voeg de laatste 5 minuten de rozijnen toe.
Haal het deeg uit de machine en kneed met de hand de rozijnen er nog wat beter doorheen, mocht het erg plakken gebruik dan nog wat van de extra bloem.
Doe het deeg over in een ingevette kom en zet het afgedekt weg om ruim 1 uur te rijzen.


Het is goed als je erin prikt met je vinger en je vinger blijft in het deeg staan.
Stort het deeg op je aanrecht, dek het af en laat het 20 minuten rusten.
Vet ondertussen een bakblik in met wat olie of met een stuk bakpapier
Rol het deeg uit tot een langwerpige plak en vouw hem dicht als een brief (in drieen).
Duw de naden goed dicht en rol het deeg uit tot je weer een langwerpige plak hebt die ongeveer net zo breed is als je bakblik.
Rol het deeg op vanaf het begin, knijp de naden goed dicht en leg het brood met de naad naar beneden in het bakblik.


Dek het bakblik af en laat hem in ongeveer 1 uur verdubbelen in volume.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Bak het brood in 40 minuten goudbruin.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen