18 februari 2016

10 kilo aardappels in potten

Ik kocht 10 kilo aardappels!
Ja je leest het goed...

Als je mijn blog al wat langer volgt of de recepten een beetje kent, dan weet je misschien wel dat wij niet of nauwelijks aardappels eten. Het resultaat is vaak een la vol met verschrompelde en uitgelopen aardappels. Die er helemaal niet smaakvol meer uitzien....

Dat is de reden dat ik vaak aardappels weck... tenminste vaak... dat is de reden dat ik ze weck ;) Maar wat moet ik er dan mee? Deze aardappels blijven heeeeeeeel lang goed, veel langer dan hun verse broertjes in de la... 

Deze aardappels laten zich hetzelfde verwerken als andere aardappels. Dus ik kan ze verder koken en gebruiken voor een stamppot. Ik kan ze opbakken in de pan of oven. Je zou ze zelfs kunnen frituren. Los gekookte aardappels eten we echt nooit, maar dat zou er ook mee kunnen hoor. 

Dus wij kochten 10 kilo aardappels en stopte ze in potjes :)


Eerst alles schillen en in gelijke blokjes snijden


Wassen en aan de kook brengen.
We koken ze dan 5 minuten.


Snel afgieten en met koud water afspoelen om te voorkomen dat ze door garen.
En dan met de speciale trechter in de potten.


Water en een snufje zout erbij, dekseltjes met ringen erop, klemmen vast....


En in de ketel...


Ik weckte ze op 100 graden in 90 minuten.
De potten zitten goed dicht en zijn ondertussen verhuisd naar de schuur.


Wat een rijkdom in de schuur... en zo makkelijk altijd kant en klare en "verse" aardappelen op de plank. Hebben jullie ook wel eens van die rimpelige uitgelopen aardappels in de kast staan?

18 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee. Maar ook wij eten weinig aardappels. Koop af en toe een zakje van 3 kilo en soms moet ik er wat van weggooien. Alhoewel, in de winter is een stamppot toch wel eens lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja wij hebben hier ook altijd aardappelen met rimpels en "pootjes" omdat we ze zo weinig eten. Goed idee hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij eten zo weinig aardappelen dat als we ze eten ik heel luxe een zakje geschilde koop. Is (uiteraard) wel duurder, maar als ik een zak koop moet ik een groot deel weggooien en ben ik ook duur uit. En mijn artrose handen vinden het ook wel fijn als er niet geschild hoeft te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. groot gelijk dat je dan een makkelijke keus maakt! Moeten het ons zelf niet onnodig moeilijk maken hoor :)
   Groetjes

   Verwijderen
 4. Wij eten wel gewoon op zijn tijd aardappels met verse groenten. Alleen koop ik echt geen aardappels bij de supermarkt. Geen smaak aan. We halen ze bij een lokale boer,en de groenten komen van de tuin. Dus hier geen uitlopers. Vind het wel leuk om te lezen,hoe je de aardappels verwerkt! Heerlijk een voorraad voor het grijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij een lokale boer hebben we ook wel eens gedaan hoor... maar feit blijft dat ik ze niet echt lekker vind en niet wil eten ivm de koolhydraten, dus dan nog worden ze heel erg oud op een gegeven moment :)..
   En die voorraad is ideaal !
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 5. Wij eten ze uit de groentetuin van opa en oma of bij een aardappelhal vandaan. Net wat vlijtige lies zegt...als je van aardappels houdt, dan wil je wel met goede smaak. Maar ik ben de enige in ons gezin die het verschil proeft hoor...haha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ilse, hoeveel water voeg je toe?

  Gr. Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tot ze net onder staan met water, weck je ook Maria?
   Groetjes

   Verwijderen
 7. Ik koop Frieslanders bij de boer hier vlakbij. Andere aardappels vinden wij smerig. Helemaal de vastkokende. Ik koop zo'n 5 tot 10 kilo per maand voor zes personen. Dat valt dus ook erg mee. Van 5 kilo eten we, denk ik, 4 keer. (overigens vind ik aardappels schillen het vervelendste klusje van het hele huishouden!!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 10 kilo??? eet ik de hele winter van en dan kan ik ze nog weg gooien... er zijn hier weken dat we geen aardappels eten :)

   Verwijderen
 8. Hier echte aardappeleters. Hier gaat er dan ook wel 5 kg binnen twee weken doorheen, hier zit ook een keer gebakken aardappels tussen. Die maak ik dus ook zelf, veel lekkerder dan die zakjes uit de supermarkt. Maar... Ik hoef geen aardappels uit de supermarkt, daar zit geen smaak aan. Haal ze bij de boer. Alleen zoonlief heeft problemen met aardappels eten, dit is wel een familiekwesties aan mijn kant van de familie. Maar het liefst eet hij witte pasta of rijst.

  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben altijd erg veel aardappelen uit de moestuin.
  Deze week een heleboel weckpotten gekregen dus ik ga me ook maar eens wagen aan het wecken, zoals mijn moeder ook altijd deed.
  Er gaan absoluut veel potten gevuld worden met aardappelen. Super site en super tip!
  groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik heb regelmatig gerimpelde aardappelen. Nou heb ik geen weckketel en in mijn soeppan past maar een potje. Schiet dus niet op.
  Kan ik ze ook wecken in de oven??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het schijnt te kunnen, maar ik ben er niet bekend mee... Daar zou je zelf even naar opzoek moeten op internet. Groetjes Ilse

   Verwijderen