10 oktober 2016

Pilav met gehakt en rode linzen

Pilav, ik hou er erg van... 

sowieso houd ik van pittige gerechten met iets fruitigs erin of erbij. Deze pilav is dus echt voor mij het ideale gerecht. Het leuke met zulke gerechten is dat je het in allerlei variaties kan maken en verzinnen zoals je het zelf wilt. Ik wilde er een compleet gerecht van maken... Aangezien ik vaak de rijst skip bij zulke gerechten, "mis" ik soms wat extra vulling. Vaak kies ik dan voor wat salade erbij, in de geval ging ik voor geroosterde tomaatjes en extra rode linzen in de saus. In dit geval zorgde de linzen ook nog eens voor wat meer groente in de pilav (2 vliegen in 1 klap). En in plaats van kip nam ik eens gehakt, voor ons zeker een geslaagde combinatie en gaat zeker nog vaker op het menu komen. 


Ik vind het een echt herfstig of winterse gerecht. Heerlijk dampend om je aan te warmen. 

Recept Pilav met gehakt en rode linzen
2 volwassenen en 2 kinderen

250 gram gehakt
1 paprika
2 uien
2 tenen knoflook
1 prei
1 groot blik perziken op sap
2 theelepels nasikruiden (deze koop ik in een grote zak op de markt en zijn e-nummer vrij)
1 blikjes tomaten puree
1 eetlepel bloem
1/2 glas witte wijn
150 gram gedroogde rode linzen
naar smaak 1 of 2 theelepels sambal
optioneel voor de geroosterde tomaatjes:
mini trostomaatjes
peper en zout
knoflookpoeder
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de tomaatjes en zet ze in een klein ovenschaaltje, bestrooi ze met wat vers gemalen peper, zout en knoflook. 
Besprenkel ze met wat olie en laat ze even staan tot ze de oven in kunnen.
Verwarm wat olie in een koekenpan, rul hierin het gehakt tot het gaar is.
Snijd ondertussen de paprika en ui in blokjes.
Voeg de paprika en ui toe aan het gehakt en bak deze ook mee.
Pers boven de pan de 2 tenen knoflook uit. 
Snijd de prei in ringetjes en bak deze ook even kort mee met het gehaktmengsel.
Voeg dan de nasikruiden en bloem toe en bak dit even mee, de bloem zorgt ervoor dat je een gebonden saus krijgt. 
Blus het geheel dan af met de witte wijn en voeg het blikje tomaten puree toe. 
Roer dan de gedroogde roden linzen door de saus heen.
Draai het gas laag en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.


Snijd ondertussen de perziken in kleine blokjes en zet deze klaar voor het gebruik.
De tomaatjes mogen ook de oven in, deze zijn in ongeveer 10 minuutjes klaar. 


Na 15 minuten kan je de perziken door de saus heen roeren en gebruik ook een deel van het sap om de saus wat dunner en zoeter te maken.
Voeg dan ook de sambal toe naar eigen smaak (tip: je kan op je bord natuurlijk ook altijd nog wat meer pittigheid toevoegen als niet iedereen van pittig houdt)
Laat de pilav nog even 5 minuten pruttelen.


Serveer de pilav met rijst en de geroosterde tomaatjes. 
Eet je koolhydraatarm? Laat dan de rijst weg en schep een beetje extra pilav op :) 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen