4 januari 2017

Gebonden champignonsoep

Zelf champignonsoep maken op basis van een roux stond nog op mijn verlanglijstje. Op die van jou misschien ook wel? Vandaag leg ik je stap voor stap uit hoe je dat doet!





Zo na de drukke feestdagen heb ik geen behoefte aan hele grote maaltijd en wil vooral gezond en makkelijk eten. Deze soep is heerlijk als lunch en gelijk wat extra vitamines binnen. Vaak niet onbelangrijk zo na de feestdagen. Avondeten met soep met ik niet zo'n fan van, maar als lunch in de winter.... mmm heerlijk!


Maak jij wel eens zelf een soep op basis van een roux? En welke soep is dan je favoriet?

Recept Gebonden champignonsoep
2 liter

2 liter water
250 gram gehakt
gehaktkruiden
paneermeel
250 gram champignons of kastanjechampignons of een mix daarvan
kruidenbuiltje van Honig
100 gram boter
100 gram bloem
lavas (maggiekruid)
peper en zout

Verwarm 2 liter water in een pan. 
Snijd de champignons in smalle plakjes en voeg deze toe aan het water. 
Draai van het gehakt, wat kruiden en een beetje paneermeel soepballetjes, ook deze mogen in het water erbij. 


Breng de soep aan de kook en laat deze rustig 10 minuten stoven. 


Maak ondertussen in een ander pan een roux. 
Dit doe je door op laag vuur de boter te smelten. 


Voeg dan de bloem toe en roer dit goed door met een garde. 


Laat de roux 5 minuten zachtjes pruttelen en borrelen, dit zorgt ervoor dat de roux gaart en je geen bloemige smaak zal hebben aan je soep. 


Voeg dan soeplepel voor soeplepel het bouillonvocht van de soep toe en blijf deze stevig doorroeren met een garde zodat je geen klontjes krijgt. 


Tot de roux goed vloeibaar is ga je daar mee door, voeg dan de overige bouillon toe en de balletjes en champignons toe.
Breng de soep weer aan de kook en breng de soep op smaak met peper, zout en lavas.


Ik vries in de zomer altijd veel lavas in en zo kan ik heel de winter mijn soepen goed op smaak brengen zonder bouillonblokjes. Heb je nou geen lavas, gebruik dan evt een bouillonblokje of wat meer zout... Blijf goed proeven!

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Helemaal blij dat ik jou blog heb gevonden! Wat schrijf jij leuke en ook zinnige blogs.

    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een lekker recept. Super fijn met de foto's erbij, zodat ik het stap voor stap na kan maken! Tof! Ik ga het zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen