18 januari 2014

Gevulde appelkoeken

Als we het over lekkere koeken hebben komt Hans al snel met zijn favoriet....
Appelkoeken van de markt van Bakker Vogel, 
hij ging ze geregeld halen toen hij puber was en at er met gemak een heel stuk op...
Zijn ogen glimmen als hij dat vertelt...
Heerlijk om te zien, dus jullie snappen wel dat dit al heeeeeel lang op mijn lijstje staat om zelf te maken. Toch heb ik het erg lang uitgesteld, bang om niet te voldoen aan de hoge eisen.... 
Toch heb ik het na de drukke feestdagen geprobeerd 
en stiekem ben ik er wel een beetje trots op


En zijn oordeel:
Anders dan die van Vogel, 
maar erg lekker en ik mag ze veeeeel vaker maken
Ook de jongens smulde ervan en ik vond ze ook heerlijk.

Recept Gevulde appelkoeken
20 stuks

voor het deeg:
450 gram tarwebloem
10 gram bakpoeder
300 gram roomboter
125 gram witte basterdsuiker
1 tlheelepel kaneel
1/2-1 ei
Citroenrasp of wat citroensap
Snufje zout

voor de vulling
4 grote appels
1 eetlepels suiker
1 flinke theelepel kaneel
scheutje water
evt wat maizena om het te binden

voor de afwerking:
1/2 ei
garneeramandelen

extra:
siliconen muffin vormpjes
iets om mee uit te steken (in mijn geval een IKEA beker en een uitsteekring)


Zorg ervoor dat de roomboter op kamertempratuur is en mix de roomboter tot het zacht is.
Voeg dan de suiker toe en mix het tot een geheel.
Voeg dan de overige ingrediënten toe behalve het ei.
Mix dit even goed door en voeg dan een half ei toe.
Kneed vervolgens met de hand er een soepel deeg van. 
Blijft het te droog voeg dan beetje voor beetje nog wat ei toe.
Doe het deeg in een kom en dek deze af met folie en zet hem voor 1,5 uur in de koelkast.

Ondertussen maak je de vulling voor de koeken.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes van 1cm. 
Houd 5 flinke eetlepels van de appelblokjes achter.
Doe de rest van de appelblokjes in een pannetje met een scheutje water, de kaneel en de suiker.
Breng dit aan de kook en kook de appeltjes tot een moes.
Het moet een dikke moes zijn, als nog niet al het water ingekookt is, kan je het nog wat binden met wat maizena.
Maak met de staafmixer de moes helemaal fijn.
Haal de appeltjes van het vuur en roer de achter gebleven appeltjes erdoor.
Zet weg tot gebruik.

Vet alle siliconen vormpjes in met een klein beetje gesmolten boter.
Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot een plak van ongeveer 1 cm.


Steek met een beker een ruim rondje uit de plak en leg deze in een siliconen vormpje.



Doe dit met alle vormpjes zorg wel dat je genoeg deeg overhoud voor de dekseltjes.
Als het deeg te plakkerig wordt zet het dan nu weer even terug in de koelkast.
De vormpjes kunnen nu gevuld gaan worden met de appelvulling (je kan er ook voor kiezen om evt eerst wat spijs in de vormpjes te leggen of wat banketbakkersroom).
Doe in alle vormpjes wat van de appelmoes, vul ze niet helemaal, maar laat ongeveer een halve cm over voor het dekseltje.


Verwarm de oven voor op 200 graden en zet bakplaat klaar.
Haal het deeg weer uit de koelkast en rol het opnieuw uit tot een plak van ongeveer 1 cm.
Steek er met een kleiner maatje steker of glas een ronde uit wat de koek precies zal afdekken.


Druk het dekseltje zachtjes op de koek en druk de randen iets aan.



Zet alle vormpjes op de bakplaat.
Klop het ei even los of gebruik wat je over had van het deeg maken,
Bestrijk alle koeken met wat ei en druk er amandelen in.
Ik hou erg van amandelen op zulke koeken, dus ik deed er erg luxe 3 op :)
Bestrijk ze daarna weer met ei.






Bak de koeken in 20-25 goudbruin en krokant.
Ik had er een paar waar ik geen dekseltje voor had en die bakte ik zonder en dat proefde ook super goed. 






Op de eerste dag zal de vulling te dun lijken en er iets uitlopen, dan zal de koek zelf krokant zijn.
Daarna wordt de koek iets zachter maar zeker niet minder lekker en de vulling wordt iets steviger en lekkerder volgens Hans.

Ik hoop dat jullie ook zo smullen van deze koeken!

Liefs Ilse

13 opmerkingen:

  1. Wat zien ze er lekker uit zeg! Staan ook al een poos op mijn to cook lijstje.
    Ga ze maken, en volg daarbij jou recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes ermee! En laat je nog eens weten hoe ze waren?
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
    2. Zeker! Maar ik ga nu eerst je mini broodjes maken voor bij de soep vanavond.
      Snel aan de slag!

      Verwijderen
    3. Oh ook al zo lekker!!! Mmm geniet ervan!

      Verwijderen
  2. Het ziet er geweldig uit. Wat zou ik in plaats van appel kunnen doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Peer? Abrikozen? Perzik? Kersen? Zulke dingen misschien... Je zal 't wel moeten testen, want ik weet natuurlijk niet of je 't een op een kan overzetten. Als je er maar rekening mee houdt dat de moes die je van je fruit kookt, dik genoeg is!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. Hier maken we ze ook geregeld, ongeveer het zelfde recept. Met een vulling van amandelspijs zijn ze hier trouwens ook erg populair :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi hoi
      Met amandelspijs zijn ze zeker ook erg lekker!
      Dat recept komt nog ;)
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  4. Deze koeken vanmorgen gemaakt met als extra amandelspijs. Heerlijk waren ze! Goed recept. Wel een hele klus. Bedankt voor t plaatsen (ook namens mijn man ;))

    Groetjes,
    Els

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan je ze ook in een muffinvorm doen met papierenmuffinvormpjes erin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sydney
      Ik weet niet zeker of dat kan.
      Papier is natuurlijk niet zo stevig als siliconen en je moet 't deeg er een beetje induwen. Weet niet of 't papier daar sterk genoeg voor is.
      Misschien eens proberen?
      Succes ermee

      Verwijderen
  6. Daar was ik ook al bang voor ja...misschien eerst de vormpjes in de vorm dan en dan pas gaan bekleden. Ik ga het zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi,
    Ik meende me dit recept te herinneren en ja, met een zoekwoord gelijk gevonden. Ik ga het gebruiken met de moes die ik over heb, nadat ik appelstroop heb geprobeerd te maken (nog niet goed gelukt, te dun gebleven, ondanks dat ik het héél lang heb laten koken) over heb.
    Dat is dus behoorlijk dikke moes, inclusief schillen die ik gepureerd heb.
    Mjammie, dit wordt wel weer een erg luxe koek, maarja... ik heb zoveel restjes. We hebben trouwens bij elkaar 70 kg appels en stoofperen geplukt! Diverse soorten. Ik voel me zo rijk...
    Groetjes,
    Petra C

    BeantwoordenVerwijderen