Oh wat was hij lekker..
Nou had ik hem Rabarber Kruimel Koek kunnen noemen, maar op facebook kwam bovenstaande naam voorbij toen ik vroeg hoe mensen deze koek zouden noemen... en ja wat een super naam...
Want hij is Pink
en het is een Pleasure
en tja... Cake is het uiteraard ook
Dus bij deze de pink pleasure cake
De koek is gewoon heerlijk...
krokante kruimels op de bovenkant, het zachte zurige laagje van rabarber met aardbeien...
en een stevige bodem....
De basis vond ik hier bij Ik bak er iets van.
De koek moet officieel in een vorm van 20x25, maar die heb ik niet.
Ik gebruikte in plaats daarvan 2 broodbakblikken. De koek bleef daardoor wat lager, maar niet minder lekker en ik kon ze in makkelijke repen snijden, ook wel eens leuk ipv punten of vierkante stukken.
Je gebruikt voor de bodem en de kruimels hetzelfde deeg,
je voegt alleen iets extra's toe en dan heb je een heerlijk krokante kruimellaag.
Recept Pink Pleasure Cake
150 gram boter
50 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
300 gram bloem (kan ook speltbloem zijn)
1,5 theelepel bakpoeder
snuf zout
500 gram rabarber
200 gram aardbeien
75 gram suiker
3 eetlepels maizena
1 eetlepel vanille extract
paneermeel
kopje thee
extra voor de kruimellaag
50 gram bloem
20 gram boter
flinke hand walnoten
Was de rabarber en de aardbeien, snijd de rabarber in kleine stukjes en de aardbeien in halfjes.
Breng de aardbeien en rabarber met wat water en vanille extract (of vanillesuiker) aan de kook, laat dit 5 minuten pruttelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
Meng de maizena met de 75 gram suiker en roer dit er goed door en laat het nog even koken.
Zet de pan in de gootsteen die je vult met koud water zodat het eerder afgekoeld is.
Mix de boter en de 50 gram suiker tot een luchtige massa, voeg dan het ei toe en mix nog verder.
Meng de bloem, bakpoeder en het zout met elkaar en voeg hier de helft aan het beslag toe, mix verder.
Voeg nu alle bloem toe en mix verder, je krijgt dan een kruimelig beslag.
Bekleed de bakvorm met bakpapier, neem de helft van het beslag en druk dit stevig in de vorm.
Gebruik een vochtige lepel om het goed aan te drukken.
Strooi een laagje paneermeel op de bodem en verdeel de vulling erop... Ja het lijkt veel, maar het is heerlijk ;)
Hak de walnoten grof.
Voeg de walnoten, de overige boter en bloem toe en mix dit, zodat je weer kruimels hebt.
Zijn de kruimels te klein, dan kan je ze samen knijpen zodat je iets grotere kruimels krijgt.
Verdeel de kruimels over de vulling.
Bak de koek in 50 minuten goudbruin.
Haal na 10 minuten afkoelen de koek uit de vorm en laat hem verder afkoelen, hij is nu nog erg zacht, maar hij wordt een stuk steviger als hij helemaal koud is.
Zoek een rustig plekje, snijd een stukje af, zet een kopje thee en geniet...
Wat ziet dat er lekker uit zeg! Ik ben geen fan van rabarber maar dit haalt me bijna over om volgend jaar toch een plant in m'n tuintje te gaan zetten :P
BeantwoordenVerwijderenOh zou ik zeker doen! Zo'n dankbare plant.... Ik lust het ook alleen in combi met aardbeien ;)
VerwijderenZiet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het recept! En wat een leuke naam is het geworden :-) Hier hebben we al een paar rabarbertaarten gebakken de afgelopen weken, maar de oogst is groot dit jaar, dus volgende week kunnen we denk ik weer oogsten en dit recept uit proberen!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het recept! En wat een leuke naam is het geworden :-) Hier hebben we al een paar rabarbertaarten gebakken de afgelopen weken, maar de oogst is groot dit jaar, dus volgende week kunnen we denk ik weer oogsten en dit recept uit proberen!
BeantwoordenVerwijderenIn plaats van maizena kun je ook custardpoeder gebruiken, dan krijgt het een fijne zachte vanillesmaak en kun je de vanillesuiker er ook uit laten. Met Pinksterweekend had ik een rabarbertaart gebakken en toen dit uitgeprobeerd, erg lekker. Ook lekker is het om een theelepel kaneel bij de rabarber toe te voegen!
BeantwoordenVerwijderen