13 mei 2015

Risotto met broccoli

En ineens hebben we hier de risotto ontdekt....
ik verwachte altijd een soort rijstepap, maar dan hartig, niks is minder waar...
en ik dacht ook altijd dat de kinderen het zeker niet lekker zouden vinden...
nou dat is zeker niet waar :).
Matthijs vind het lekker, maar niet heel erg lekker zegt, maar zijn bordje gaat schoon op ... en Thomas blijft bedelen om meer :)


Ik vind het alleen wel een werkje omdat je veel moet roeren en steeds bouillon opgieten. Maar het resultaat is dan ook wel erg lekker... alleen zo jammer dat er zoveel koolhydraten in zitten :)... Dus GOKkers... maak maar eens in je uurtje of als je op gewicht zit en ja natuurlijk rasp dan flink de parmezaanse kaas erover...



Risotto met broccoli
3 personen (ons gezin dus, 2 volwassen met 2 kinderen)

1 kipfilet
1 stronk broccoli
1 ui
1 knoflookteentje
150 gram champignons
stuk prei van ongeveer 15 cm
bouillon
200 gram risottorijst
scheut witte wijn
600 -700 ml kippenbouillon of bouillonblokjes en water
parmezaanse kaas
Italiaanse kruiden
evt basilicum

Verwarm de bouillon tot kokend heet, of maak van je bouillonblokjes en water een snelle bouillon.


Snijd de roosjes van de broccoli af, de prei in ringen, de champignons kan je in plakjes snijden en de ui grof snipperen.
Verhit wat olie in een hapjespan en bak hierin de kipfilet, voeg de ui toe en pers het teentje knoflook uit boven de pan.
Bak de champignons mee tot deze mooi goudbruin zijn. 


De risotto rijst kan er nu bij, roer deze goed om tot de risotto bedekt is met een laagje olie.
Voeg nu een flinke scheut witte wijn toe.


Blijf goed roeren, als je risotto maakt is het belangrijk dat je steeds een soeplepel (zo'n opscheplepel) bouillon toevoeg en dan blijft roeren. Je zal zien dat de rijst de bouillon opneemt, hou dit goed in de gaten, want het zou jammer zijn als hij aanbrandt. Is al het vocht opgenomen, voeg dan weer een lepel toe... Ga zo door tot al je bouillon "bijna" op is, let nu goed op, je zal zien dat de rijst de bouillon steeds minder snel opneemt. Proef dan soms een korreltje om te proeven of hij gaar is. Blijf toevoegen en roeren tot de korrel lekker zacht is.


Voeg halverwege dit bovenstaande proces een eetlepel Italiaanse kruiden, de broccoli roosjes en de prei toe.
Ga verder met het toevoegen van bouillon en roeren.
Als de risotto gaar... kan je aanvallen...


Wij kozen ervoor om de parmezaanse kaas op ons bord er overheen te raspen. Ik wist namelijk niet zeker of de kinderen dat lekker zouden vinden. Thomas blijkt dol op parmezaanse en Matthijs probeert het (nog) niet.... geen probleem, we doen het gewoon op ons bord erbij. 


Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik geen idee heb of dit de juiste Italiaanse manier van klaar maken is... wat ik wel weet... het is lekker.... 

2 opmerkingen:

  1. Ik vind risotto ook lekker alleen eten we het heel weinig. Maar ik ga zeker jouw manier van maken een keer proberen...
    Je hebt het heel duidelijk uitgelegd.
    Heel fijne dag bandaag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat moet natuurlijk vandaag zijn...

    BeantwoordenVerwijderen