4 april 2016

Orange curd


Ik heb ineens de sinaasappels herontdekt. Misschien kwam dat wel omdat we er heel veel kochten en er dus ook heel veel in huis hadden ;). Maar naast veel sinaasappelsap zijn er ook veel andere gerechtjes uit mijn handen gekomen met daarin sinaasappel verwerkt. 

Al langere tijd wilde ik een keer lemon curd proberen te maken. En ineens wist ik het...Dat moet ook te maken zijn met sinaasappels. Dus de volgend dook ik mijn keukentje in en ging aan de slag. Wat een genot... Zou het het liefst zo uit het potje opsnoepen..Maar dat doen we natuurlijk niet (de lepel lik dan wel weer graag af ;)..)

Daarna ging ik diverse andere recepten aan de slag met deze Orange curd en wat kan je daar lekkere dingen mee maken. Dus voor vandaag het recept voor Orange curd en de komende tijd volgen er meerdere recepten waar je het in kan verwerken. 


Een gezond recept is het gewoon niet te noemen. De grote hoeveelheid boter en de eieren heb ik geen moeite mee... Maar de lading suiker die erin gaat is gewoon niet gezond. Maar als je dat weet en dus met mate eet, moet dat gewoon kunnen vind ik persoonlijk. Opzich moet het ook te maken zijn met een suikervervanger zoals honing of kokosbloesemsuiker. Persoonlijk ben ik voor normale witte suiker gegaan, omdat ik kokosbloesemsuiker eigenlijk gewoon te duur vind en ook niet dol ben op de smaak. En honing lust ik echt niet, dus dat ging hem niet worden. Gebruik je liever geen suiker? Sla dit receptje dan gewoon over ;)...


Recept Orange curd
2 potjes 

130 gram boter
200 gram suiker
250 ml vers geperste sinaasappelsap (waren bij mij 2,5 sinaasappel)
2 eetlepels vanille extract
3 eieren

Boen 2 sinaasappels goed schoon en rasp de schil hiervan, zorg dat je het witte niet mee raspt dat is namelijk bitter. 
Breng een pan voor de au bain marie met water aan de kook.
Plaats daarop een glazen schaal met daarin de boter, suiker en rasp van de sinaasappels.


Laat de boter smelten en roer het goed door (dit ruikt al zo lekker)
Pers ondertussen de sinaasappels uit.


Klop de eieren in een apart schaaltje los.
Voeg dan de sinaasappelsap toe aan het boter-suiker mengsel.


Roer goed door en voeg dan de eieren toe en roer weer goed door.


En nu komt het lastigste... geduld... de curd mag niet koken, maar moet wel warm worden. Door het stollen van de eieren zal de curd dik worden (net als bij vla koken). Blijf rustig geregeld doorroeren, dit kan zeker 15-30 minuten duren. Als je vals wil spelen kan het gas wat hoger zetten. 
De curd is dik genoeg als de hij aan de lepel blijft plakken. Tijdens het afkoelen dikt hij nog een flink stuk in.

Terwijl je je geduld test tijdens het dikker worden van de curd kan zorg je ervoor dat je 2 steriele potjes hebt. Dit kan je makkelijk en snel in de magnetron doen. Vul de potjes voor de helft met water. Leg het deksel er scheef op en zet ze in de magnetron. Laat de magnetron op vol vermogen 7 minuten draaien. Het water zal koken en de stoom die vrijkomt zal de deksel ook steriliseren. Kijk wel uit als je ze uit de magnetron haalt dat ze heet zijn. Wees ook voorzichtig met ze vastpakken, probeer de binnenkant van de deksel niet aan te raken, net als de rand van de pot. 

Als de curd dik genoeg is kan je hem in de potten schenken. 
Zet de potjes op z'n kop, zo trekken ze vacuüm en kan je ze langer bewaren (rond de 2 maanden, maar dat hebben ze hier niet gered ;)..)


Hebben jullie wel eens Orange curd of lemon curd op?
Of misschien wel eens zelf gemaakt?


Zoals beloofd komen er ook nog wat andere recepten voorbij de komende tijd waarin de Orange curd kan gebruiken. Maar de curd is erg lekker op een stukje cake, op scones, op pannenkoeken, met yoghurt of kwark. 


6 opmerkingen:

  1. Hoi Ilse, ja ik heb het wel eens gegeten met scones. Maar ik dacht dat ze alleen het eigeel gebruikte maar jij heb dus het hele ei gebruikt ? Maar lekker is het wel, je zou het ook met rietsuiker kunnen maken iets minder slecht denk ik als witte suiker. En jammer adt je palmsuiker niet lekker vind, wij vinden het hier heerlijk.en goed dat je geen honing heb gebruikt, want dat is weer niet goed om te verhitten heb ik me laten vertellen. Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Orangecurd kende ik niet maar ben dol op Lemoncurd (zó lekker op een plakje cake).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me lekker.
    Ik zou het kunnen maken. Je lokte me met je foto. Wat is ie mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me heerlijk, zou een deel ahornsiroop en een deel suiker ook een idee zijn? Ik ben zelf gek op ahornsiroop en volgens mij is het ook een gezond en natuurlijk alternatief voor geraffineerde suiker.

    BeantwoordenVerwijderen