23 oktober 2017

Pompoenchili

We zijn dol op chili con carne. Nu het seizoen veranderd en er andere groentes in de schappen van de winkels liggen is het tijd om ook weer andere dingen te gaan koken. Zo kocht ik 2 prachtige pompoenen. Erg gezond en voedzaam. Deze keer maakte ik er een chili mee, maar dan compleet anders :)... 


De jongens aten hun buikjes er vol mee, de oudste nam zelfs de volgende dag een portie mee naar school. Hij is dol op warme lunches, deze gaan dan mee in een brede termobeker. 'S middags smikkelt hij dan nog een keer en wordt er ook lekker warm van!


Wees niet bang om lekker veel van deze chili te maken, want hij is goed in te vriezen. Maar ook gerust te eten als lunch de volgende dag of gewoon later in de week nog een keertje als je druk bent en weinig tijd hebt om te koken. 


Recept Pompoenchili

grote pan ;)

600 gram schone/rauwe pompoen (was bij mij een kleine flespompoen)
600 gram uitgelekte kidneybonen (of ongeveer 250 gram gedroogde bonen die je zelf 1,5 uur kookt)
3 uien
4 tenen knoflook
2 paprika's
2 stronken witlof
8 chipolata worstjes
2 blikken gepelde tomaten
500 ml bouillon
1,5 theelepel komijnpoeder
2 theelepels korianderblad
0,5 theelepel cayennepeper (of wat minder als je niet van pittig houdt)
1 theelepels paprikapoeder
2 theelepels kurkuma 


Verhit in een grote braadpan wat olijfolie en bak hierin de worstjes goudbruin. 
Snipper ondertussen de uien en de knoflook fijn. 
Snijd de paprika's in blokjes en de witlof in reepjes. 
"Slacht" je pompoen en snijd hem in dobbelsteentjes, ik vind het altijd een groot werk, maar ja je moet er wat voor over hebben. 


Haal de worstjes uit de pan en zet ze apart.


Bak de uien glazig in het vet wat achter is gebleven in de pan, als het te droog is voeg dan wat extra olie toe. 
Voeg dan de paprika toe en bak deze mee tot hij ook gaar is. 
Dan mag de witlof even kort mee gebakken worden.


Voeg vervolgens de bouillon, de blikken tomaten, de kruiden, de pompoen de kidneybonen toe. 
Breng het geheel aan de kook. 


Snijd de worstjes in 2en of in 3en en voeg deze ook toe. 
Draai het gas laag en laat de chili 2-3 uur zachtjes stoven, roer geregeld even door zodat het niet kan aanbakken aan de bodem. 


Wij aten de pompoenchili met een stuk stokbrood erbij. Maar uiteraard kan je ook rijst erbij serveren of een salade. 


Op zoek naar meer pompoen inspiratie? Misschien is deze soep wat voor je, of wat dacht je van een runderstoofschotel met pompoen of maak eens een cutney met pompoen




































1 opmerking:

  1. Bij het lezen van de ingrediënten loopt het water me al in de mond. Deze chili lijkt me echt heerlijk. Dat moet ik echt onthouden hoor, en ook een keer gaan maken. Dank voor het receptje.
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen